Kraljeve rezine

Royal slices

Objavljeno dne/Published on: 02.11.2013
Avtor članka/Article Author: Blanka Markovič Kocen, foto: Valter Leban

Kraljeve rezine kot jih pečejo cerkniške žene: Sestavine: 140 g margarine 5 rumenjakov 140 g sladkorja 1 žlica ruma 70 g narezanih orehov 70 g rozin 140 g moke ½ limonine lupine Priprava: Margarino, sladkor, rumenjake in rum penasto zmešamo, dodamo orehe, trd sneg iz beljakov, moko z rozinami in nastrgano limonino lupino. Vse skupaj zmešamo in pečemo v pekaču 40 do 45 minut pri temperaturi 160 stopinj Celzija.

Kraljeve rezine(Royal slices), as baked by women of Cerknica: Ingredients: 140 g margarine 5 eggs 140 g sugar 1 spoonful of rum 70 g chopped walnuts 70 g raisins 140 g flour ½ lemon zest Preparation: Mix margarine, sugar, egg yolks and rum into a foamy mixture and add walnuts, egg white foam, flour, raisins and grated lemon zest. Mix and bake in a baking pan for 40-45 minutes at 160 °C.

V Topolu pri Begunjah v cerkniški občini deluje ekokmetija humanitarnega Društva Novi Paradoks za ljudi z motnjami v duševnem zdravju, katerega ustanovitelj in vodja programov je koroški Slovenec dr. Borut Sommeregger.

Na svetovni dan duševnega zdravja, 10. oktobra, je predsednik Državnega zbora RS Janko Veber skupaj s predstavniki občine Cerknica  na Ekokmetiji  Topol zasadil lipo, simbol trdoživosti in slovenstva, odprli pa so  tudi razstavo izdelkov in pridelkov članov društva, ki prebivajo na ekokmetiji.

Cerkniške žene so nas po uradnem delu prireditve pogostile z domačo krepko malico, seveda pa ni manjkala niti cela vrsta sladic. Gospa Sonja Škrabec, domačinka, mi je zaupala recept za eno izmed njih, za kraljeve rezine.  Preizkusite recept!

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek