…da je izumitelj »ameriškega« poštnega predala Slovenec?

… that the inventor of the “American” letter box is a Slovenian?

Objavljeno dne/Published on: 07.02.2013
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

Ali ste kdaj pomislili, kdo je izumitelj ene izmed najbolj razpoznavnih točk ameriškega načina življenja – poštnega predala? Skorajda ni ameriškega filma ali nadaljevanke, v kateri ne bi bil upodobljen poštni predal, kamor poštar odlaga pisemske pošiljke.

Have you ever thought about who invented one of the most recognisable objects of the American lifestyle – letter box? There is nearly no American film or series without the letter box where the postman delievers post.

Poštni predal se je najprej pojavil v ZDA. Po letu 1863 so pošto namreč začeli prinašati na domove, a je bilo to časovno zelo potratno, saj so poštarji prebili kar nekaj časa čakajoč stanovalce na osebno izročitev pošte. Zaradi redke poseljenosti in velikih razdalj je bilo pomembno, da je poštar svoje delo opravil hitro in da je bila oddana pošta na varnem. Zato so okoli 1880. Američani pred svojimi hišami začeli postavljati poštne predale in tako omogočili hitrejše razdeljevanje pošiljk. Prvotno so bili poštni predali namenjeni le prejemanju pošte, kasneje pa tudi samemu pošiljanje le-te. Predali so namreč imeli zaklopec, ki je dvignjen stanovalcem sporočal, da imajo pošto, poštarju pa, naj pošiljko odpošlje.

 

Izumitelj takega poštnega predala je bil Jakob Zupan (tudi Jakob Zupančič) iz Los Gatosa v Kaliforniji. Zupan je bil pisatelj, urednik (Mladinski list, Prosveta in Glas svobode) in društveni delavec (Slovenska svobodomiselna podporna zveza, Slovensko ameriški narodni svet, Jugoslovansko hranilno in posojilno društvo).

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek