Ali ste vedeli?

Did you know?

Objavljeno dne/Published on: 27.02.2013
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj, Foto: taringa.net

... da je arhitekt slavnega stadiona v Buenos Airesu, kjer je svojo pot začel sloviti Diego Maradona, Slovenec Viktor Sulčič skupaj s Joséjem Luisom Delpinijem in Raúlom Besom. Stadion so odprli leta 1940, prenovili pa 1995. Slavi po svoji nenavadni obliki, zaradi katere postreže z odlično akustiko.

… that the architect of the famous stadium in Buenos Aires where the celebrated Diego Maradona started his carrer was a Slovenian Viktor Sulčič who worked on the project together with José Luis Delphi and Raúl Bes? The stadium was opened in 1940 and renovated in 1995. It is famous for its unusual shape which gives it amazing acoustics.

Uradno ime stadiona, ki si ga lasti nogometni klub Boca Juniors, je Stadion Alberto J. Armando. Viktor Sulčič je skupaj s Joséjem Luisom Delpinijem in Raúlom Besom projektiral slavni nogometni stadion Bonboniera, kot ga Argentinci radi poimenujejo. Stadion so odprli leta 1940, prenovili pa 1995. Slavi po svoji nenavadni obliki, zaradi katere postreže z odlično akustiko, tako da so na njem priredili že ogromno velikih koncertov. Omenjena trojica arhitektov je projektirala še živilsko tržnico Abasto, ki je bila leta 1999 predelana v nakupovalno središče.

Arhitekt Viktor Sulčič je bil rojen leta 1895 v Križu pri Trstu. Po študiju arhitekture v Bologni se je 1924. izselili v Argentino, kjer je ustvarjal in leta 1973 v Buenos Airesu umrl. Poleg arhitekture se je Sulčič ukvarjal še z mnogimi dejavnostmi. Bil je aktiven član slovenske skupnosti v Argentini, sodeloval je v društvu Sokol in bil predsednik skupine, ki je izdajala tednik Novi list. Posvečal se je tudi slikarstvu, predvsem akvarelu, pa tudi pisanju pesmi in povesti.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek