… za »slovenske« ulice po svetu?

… about Slovenianstreets around the world?

Objavljeno dne/Published on: 07.06.2013
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

Marsikje v tujini se lahko sprehodite po ulici, ki je poimenovana po slovenskih krajih ali pomembnih osebah iz Slovenije.

In many places abroad you can walk a street that is named after either Slovenian towns or important people.

Ko boste na tujem mogoče raziskovali še nepoznano mesto ali pa se lahkotno sprehajali po različnih evropskih in drugih mestih, bodite pozorni tudi na imena cest in ulic.

Mogoče zasledite kakšno Slovensko ali Ljubljansko ulico. Ali pa Prešernovo, Cankarjevo in Gregorčičevo ulico. Oziroma AvenidaEslovenia ali PrimusTruberStrasse.

Navedena imena se namreč pogosto pojavijo na ulicah drugih držav. Tako lahko Slovensko ulico ali Slovenski trg najdemo v mnogih hrvaških in srbskih mestih. Na Hrvaškem lahko zasledimo še posebno veliko poimenovanj cest in ulic po drugih manjših slovenskih mestih. Slovensko ulico ali Slovenski trg lahko najdete tudi v Pragi, Bratislavi, Varšavi, Argentini (Buenos Aires), Clevelandu, Italiji (SellaNevea), Franciji (Poitiers in Amiens) in Španiji (Santiago de Compostela, otok Lanzarote in Malaga); Ljubljansko ulico pa v Krakovem, Bratislavi, Pragi, Zagrebu, Reki, Beogradu in Clevelandu. Pogosta je tudi Mariborska ulica, ki jo lahko najdete v več avstrijskih in nemških mestih, pa tudi v avstralskem Westlaku.

V tujini lahko zasledite tudi poimenovanja po slovenskih pisateljih in pesnikih. Med njimi predvsem Prešernovo in Cankarjevo ulico, ki ju najdete v mnogih hrvaških in srbskih mestih; v nemškem Tübingenu pa tudi ulico Primoža Trubarja.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek