Ali ste vedeli? ...Da je idejni oče slavnega Boeinga 747 ameriški Slovenec Joe Sutter?

Did you know?... That the father of the famous Boeing 747 is an American-Slovenian Joe Sutter?

Objavljeno dne/Published on: 04.07.2013
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj, foto: nycaviation.com

Oče Joea Sutterja se je pri 17 letih zaradi t.im. zlate mrzlice (obdobje selitev delavcev na območja, bogata z zlatom) izselil v ZDA, doma pa je bil iz Dobrove pri Ljubljani iz družine Suhadolčevih. Joe je bil leta 1921 rojen v Seattlu. Odraščal je v bližini velike tovarne letal Boeing, kjer je v otroštvu navdušeno opazoval letala in se začel zanimati za aeronavtiko. Končal je fakultetni študij in postal inženir aeronavtike. Pri izdelavi slavnega Boeinga 474 je bil Joe Sutter na čelu 4.500 inženirjev, ki so sodelovali pri konstrukciji tega ogromnega letala.

Joe Sutter's father emigrated to USA at the age of 17, in the time of the gold rush. This was a period of time when workers moved to areas rich with gold. He moved from Dobrova near Ljubljana and was a member of the Suhadolčevi family. Joe was born in Seattle around the year 1921 and grew up near an enormous Boeing plane factory where he enthusiastically observed airplanes and started gaining interest in aeronautics. He finished college and became an aeronautics engineer, designing the famous mega plane Boeing 474 by leading a group of 4.500 engineers.

Boeing 747 (ali Jumbo Jet) je eno najbolj prepoznavnih reaktivnih letal in danes najbolj razširjeno potniško letalo na svetu za dolge relacije. Prvi komercialni polet je opravil leta 1970, kar 35 let pa je veljal za največje potniško letalo na svetu. To priznanje si je Jumbo Jet lastil vse do leta 2006, ko ga je po velikosti prehitel Airbus A380.

Joe Sutter je za svoje delo na področju aeronavtike prejel precej nagrad, med drugim leta 1985 medaljo za tehnologijo Združenih držav Amerike za prispevek k razvoju potniških letal, leta 2006 pa častni doktorat Univerze v Novi Gorici.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek