... da ima kar nekaj astronavtov, ki so potovali v vesolje, slovenske korenine?

...many astronauts that have been to space have Slovenian roots.

Objavljeno dne/Published on: 05.09.2013
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj, foto: Wikipedia.org

To so Ronald Sega, Sunita Williams inJerry Michael Linenger.

Among them are Ronald Sega, Sunita Williams and Jerry Michael Linenger.

V zadnjih mesecih smo veliko slišali predvsem o Suniti Williams, ki se je maja mudila v Sloveniji, kjer je prejela naziv častne občanke Leš pri Tržiču. Njeno vez s Slovenijo predstavlja prababica po materini strani, ki je bila Slovenka. Sunita Williams je znana po svoji aktivnosti, velja za najbolj aktivno žensko predstavnico med astronavti. V vesolju je namreč preživela kar 321 dni, iz raketoplana pa se je odpravila sedemkrat in zunaj njega prebila več kot 50 ur.

Ronald Michael Sega izvira iz slovenske izseljenske družine in je ameriški astronavt, častnik ter fizik slovenskega rodu. Ronald Sega je proti vesolju prvič poletel leta 1994, ko je kot inženir Nasinega poleta 130-krat obkrožil Zemljo. Sicer pa se Ronald ukvarja z znanstveno-raziskovalnim delom na Državni univerzi Kolorada.

Nekaj besed pa namenimo tudi Jerryju Michaelu Linengerju, ki ima med ameriškimi astronavti najvišjo akademsko izobrazbo. Ta visoko kvalificirani znanstvenik, čigar babica je bila Slovenka, je med svojo misijo na Miru preletel 80 milijonov kilometrov in več kot dvatisočkrat obkrožil Zemljo.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek