...da je bil Frank Laushe prvi slovenski senator ZDA?

... That Frank Laushe was the first Slovenian senator in the United States?

Objavljeno dne/Published on: 03.04.2014
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

Frank Lausche se je leta 1895 rodil v Clevelandu slovenskim staršem Lojzetu Lovšetu in Francki Milavec, ki sta bila doma iz Hinj pri Žužemberku in Dvorske vasi pri Velikih Laščah. Šolal se je v slovenski šoli župnije Sv. Vida v Clevelandu, kasneje pa je ob delu študiral pravo. Postal je odvetnik, a se kmalu začel aktivno ukvarjati s politiko. Bil je uspešen, saj je bil na volitvah 6. novembra 1956 z več kot 100.000 glasovi izvoljen za neodvisnega senatorja države Ohio v zveznem senatu ZDA.

Frank Lausche was born in 1895 in Cleveland. His parents, Lojze Lovše and Francka Lovše, came to Cleveland from Hinje near Žužemberk and Dvorska vas near Velike Lašče. Lausche attended school at the Parish Church of St. Vitus in Cleveland and later on studied law. He became a lawyer but engaged in politics soon after. He was successful and was elected an independent senator of Ohio in the Federal Senateon 6 November 1956, winning with more than 100,000 votes.

Frank Laushe pa ni bil le ameriški demokratski politik in senator, temveč tudi župan Clevelanda, ki ga zaradi velikega števila slovenskih izseljencev, okoli 330.000 naj bi se jih tam naselilo in živelo, velikokrat tesno povezujemo s slovenskimi izseljenci. Bil je tudi petkratni guverner Ohia in v javnosti zelo cenjen. Med drugim se je pojavil na naslovnici revije Time (20. februar 1956), njemu v čast pa so v Clevelandu celo poimenovali stavbo. Poslovno stavbo Lausche (ang. Lausche State Office Building), v kateri je zaposlenih okoli 1.300 državnih uslužbencev, so dokončali leta 1979.

Frank Lausche je umrl 21. aprila 1990, 15-nadstropna stavba, ki so mu jo posvetili kot ameriškemu guvernerju in senatorju, pa še stoji.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek