... da je bila Ameriška Slovenka Lucille Udovich primadona znane milanske Scale?

... that Lucille Udovich, an American Slovenian, was once a prima donna of Scala in Milan?

Objavljeno dne/Published on: 05.06.2014
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

Pri pregledovanju starih zapisov v zborniku Rodna gruda smo v letniku 1959 zasledili zanimiv zapis o Lucille Udovich. Gre za pevko slovenskega rodu, ki je bila leta 1930 rojena v Denverju v Coloradu, kasneje pa je živela v San Franciscu.

When reviewing old Rodna Gruda records, we stumbled upon an issue from 1959 with an interesting article on Lucille Udovich. She was a singer of Slovenian descent who was born in 1930 in Denver, Colorado. She later lived in San Francisco.

Leta 1958 jo je vodstvo znanega milanskega gledališča La Scala angažiralo kot glavno pevko in tako je postala primadona največjega italijanskega gledališča. Milanska Scala je eno najbolj znanih gledališč,v katerem so nastopali številni znani operni pevci. Kot primadona je Lucille imela glavno vlogo in odigrala najpomembnejše dele opernih nastopov.

Lucille Udovich je največ nastopala v italijanskih opernih hišah, a gostovala je tudi drugod: v Buenos Airesu, Mexico Cityju, Barceloni, Splitu in Zagrebu, Ankari, Tel Avivu, Oslu, Dublinu, Parizu in Londonu. V zapisih Rodne grude iz leta 1959 preberemo tudi, da je Udovicheva na svojem prvem nastopu v milanski Scali tako glasovno kot igralsko navdušila vse gledalce.

Slika (vir Wikipedia.org): Ameriška Slovenka Lucille Udovich je bila primadona milanske Scale.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek