... da je Peter Florjančič eden najbolj znanih slovenskih izumiteljev?

... That Peter Florjančič is one of the most famous Slovenian inventors?

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

V svoji dolgoletni karieri je prijavil kar 400 patentov, od katerih jih je realiziranih 42. Peter Florjančič je bil leta 1919 rojen v hotelirski družini na Bledu, ki je imela v lasti številne tamkajšnje hotele. Kot otrok in mladostnik je poletne dneve preživljal v družbi otrok petičnežev, ki so na Bled prihajali na oddih. Še posebej veliko časa je preživel v druženju z Aleksandrom in Petrom Karađorđevićem, s katerima je tudi kasneje obdržal stike.

In his long career he filed more than 400 patents out of which 42 have been realized. Peter Florjančič was born in 1919 to a hotelkeeper family in Bled that owned many of local hotels. As a child and teenager he spent his summer days in the company of rich people's children. He spent a great deal of time with Aleksander and Peter Karađorđević, whom he kept in contact with later on.

Nekateri izmed njegovih najbolj prepoznavnih izumov so okvirčki za diapozitive, ki so pomembno vplivali na fotografijo. Med bolj prepoznave izume vsekakor sodi pršilka na parfumskih stekleničkah, ki je Florjančiču omogočila srečanje in sodelovanje z nekaterimi ključnimi predstavniki parfumerije (Guerlain, Coco Chanel, Elizabeth Arden). Kot njegove bolj prepoznavne izume omenimo še vžigalnik s prižiganjem ob strani, smučarski tobogan in plastično zadrgo.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek