... da v ameriški smučarski reprezentanci nastopa tudi mlada smučarka, ki ima slovenske korenine?

... That the American ski team has a young skier of Slovenian descent?

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2014
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

To je Lila Lapanja, dvajsetletnica iz Lake Tahoja v ameriški zvezni državi Nevadi. Lila je vrstnica odlične Mikaele Shiffrin in velja za enega največjih mladih ameriških upov ter tehnično izredno dovršeno smučarko. Med ameriškimi mladimi smučarkami se je s svojimi izvrstnimi rezultati že dobro uveljavila, zadnji dve leti pa je nase opozarjala tudi v absolutni konkurenci na nastopih ameriškega državnega prvenstva.

Her name is Lila Lapanja and she is a 20-year-old from Lake Taho in the American state of Nevada. She is peers with the excellent MikaeleShiffrin and is known to be one of the most promising young ski team members with a highly perfected ski technique. With her excellent results she has already established her position among the young American skiers. In the past two years, she gained much recognition among the absolute concurrence at the US National Championship.

Lila je ljubezen do smučanja pridobila prek svojega očeta, nekdanjega slovenskega reprezentanta Vojka Lapanje, ki jo je vse do 2010 učil in treniral. Vojko Lapanja sodi v generacijo Jureta Koširja. Leta 1991 je odšel v Ameriko, saj je na ameriškem kolidžu Sierra Nevada dobil štipendijo in od takrat smučal predvsem na ameriških univerzitetnih tekmovanjih. Med študijem je spoznal svojo bodočo ženo, ameriško novinarko in pisateljico Margaret Beiser.

Poleg smučanja pa je oče Vojko Lilo naučil tudi slovenščine. Lila ima namreč dvojno državljanstvo in Slovenijo ter svoje tukajšnje sorodnike skoraj vsako leto obišče. V Sloveniji so ji všeč predvsem bujni gozdovi in hribovja, zato tu največ časa preživi na Gorenjskem in okoliških krajih, kjer živijo njeni sorodniki.

V letošnji smučarski sezoni bo čim boljše rezultate lovila na tekmah alpskega smučanja z ameriško C ekipo. Njena velika želja je nastop na olimpijskih igrah. Leta 2018, ko bodo zimske olimpijske igre organizirane v južnokorejskem mestu Pjongčang, bomo torej prav mogoče prek televizijskih ekranov spremljali tudi smučarko Lilo Lapanja.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek