… da je bil 11. avgusta 1979 v Clevelandu prvič v javnem kinematografu predvajan slovenski celovečerni film Dolina miru?

… that on the Slovenian feature film Dolina miru was first publicly screened on 11 August 1979 in Cleveland?

Objavljeno dne/Published on: 06.02.2015
Avtor članka/Article Author: jda Rogelj; foto: vir - Wikipedia

Film Dolina miru je slovenski oziroma jugoslovanski film, ki ga je leta 1956 zrežiral France Štiglic, scenarij pa napisal Ivan Ribič. Film je v Sloveniji požel velik uspeh in bil zelo hitro po premiernem predvajanju leta 1956 predstavljen tudi na filmskem festivalu v Cannesu, kjer je ameriški igralec John Kitzmiller prejel nagrado za najboljšega igralca. Vloga afro-ameriškega narednika, ki se bori na strani narodnoosvobodilnega gibanja v Sloveniji, je Kitzmillerju v Cannesu kot prvemu črncu prinesla nagrado za najboljšega igralca.

Dolina miru (The Valley of Peace) is a Slovenian-Yugoslavian film directed by France Štiglic in 1956. The script for the film was written by Ivan Ribič. After its premiere in 1956 the film gained a great deal of popularity in Slovenia and was soon screened at the Cannes Film Festival, where the American actor John Kitzmiller received the award for the best actor. In Cannes, the role of an African-American sergeant fighting for the Slovenian national liberation movement won Kitzmiller the first actor award for best actor presented to an African-American.

Film Dolina miru je požel veliko uspeha ob premiernem predvajanju v Clevelandu, ki si ga je že ob prvem predvajanju leta 1979 ogledalo kar 800 gledalcev, med njimi veliko slovenskih izseljencev.

Posebej želimo omeniti, da v ameriškem Clevelandu tudi po več kot petdesetih letih od nastanka filma v organizaciji slovenskega izseljenca Joeja Valenčiča in Cleveland Cinematheque še zdaj organizirajo filmska srečanja, kjer predvajajo najboljše slovenske filme. Poleg Vesne, Petelinjega zajtrka in Outsiderja je na sporedu tudi Dolina miru.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek