...da je prvi žepni kalkulator na svetu izumil inženir in izumitelj France Rode

Did you know …

Objavljeno dne/Published on: 01.10.2015
Avtor članka/Article Author: Vesna Vukšinič Zmaić

Dobrih dvajset let je bil eden izmed vodilnih inženirjev pri Hewlett-Packardu.Na ljubljanski univerzi je študiral elektrotehniko in po zaključku študija izkušnje nabiral v Nemčiji. Kasneje se je preselil v Ameriko in v San Franciscu našel svoj dom.

The first pocket calculator was created by Franc Rode, a Slovenian inventor. For twenty years, he used to be one of the top engineers at Hewlett-Packard.

V Hewlett-Packard je prišel na začetku razvoja računalniške tehnologije in sodeloval pri vseh pomembnejših razvojnih dosežkih na tem področju. Za podjetje je razvijal prvi žepni kalkulator HP-35 in postal avtor številnih patentov s področja kalkulatorjev, satelitske navigacije in radiofrekvenčne identifikacije.

Steve Jobs in Steve Wozniak sta v Hewlett-Packardu delala pripravništvo. Prav v tem podjetju sta kasneje predstavila svoj prvi Apple projekt, a so ju zavrnili, češ da je preveč preprost!

Ko je Rode odhajal iz Hewlett-Packarda sta ga povabila v Apple, vendar je ponudbo zavrnil, saj se je odločil za lastno pot in se posvetil svojim izumom.

Njegovo podjetje je razvilo brezkontaktne identifikacijske čipe RFID in sprejemnike satelitskega signala GPS, kakršne danes uporablja večina mobilnikov in avtomobilskih navigacijskih naprav.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek