... da je radijska oddaja Slovencev v Argentini Okence v Slovenijo decembra stopila v tretje desetletje oddajanja?

... That December will mark the 30th anniversary of the Slovenian Argentine radio channel Okence v Slovenijo?

Objavljeno dne/Published on: 08.12.2016
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj

Oddaja je decembra 1987 začela delovati v Buenos Airesu kot Slovenski kotiček v Argentini. Njen namen je bil zapolniti prazen prostor, saj takrat v argentinskem etru ni bilo nobene slovenske radijske oddaje. Ustanovil jo je gospodarstvenik Albert Čuk, ki jo je tudi sam financiral. Na začetku je bila pretežno glasbenega značaja, dopolnjena s komentarji, novicami ter pozdravi. Poleg Alberta Čuka je pri oddaji v njenih začetkih sodelovalo kar nekaj mladih, po nekaj letih jih je je ostalo šest: Ana Ličen, Mariana Pirc, Betty Miklavc, Nestor Stocca in Mirko Vasle, iz Ljubljane pa je poročal Juan Vasle. Po Čukovi smrti, februarja 1993, so z oddajo pod imenom Okence v Slovenijo nadaljevali njegovi sodelavci. Postala je informativnega značaja, s poročanjem v živo iz Ljubljane v španskem jeziku, uvedli so tudi kulturni del ter intervjuje. Danes iz Ljubljane poroča Tatiana Willenpart, sodelavcem se je pridružila tudi mlada Carla Stocca.

In 1987, Slovenians living in Argentina got their first radio channel. There had been a void in the Argentine radio sphere that needed to be filled, so entrepreneur Albert Čuk established and funded a Slovenian radio channel. At first, the channel mainly broadcast music which was occasionally complemented by comments or news. Aside from Albert Čuk, many young people co-operated on the project, until six years after the channel was launched only six of them remained: Ana Ličen, Mariana Pirc, Betty Miklavec, Nestor Stocca, Mirko Vasle, and correspondent from Ljubljana Juan Vasle. When Čuk passed away in February 1993, the channel was taken over by his co-workers. It became more news-oriented and included live reports from Ljubljana in the Spanish language. They also implemented cultural broadcasts and interviews. Today, their correspondent from Ljubljana is Tatiana Willenpart, and the Buenos Aires team was joined by young Carla Stocca.

Vsi, ki sodelujejo pri oddaji, delajo prostovoljno in, kot pravi njen urednik, novinar in voditelj Mirko Vasle, so Slovenci v Argentini prostovoljnega dela vajeni že od mladih nog. Vsak, ki deluje v slovenski skupnosti v Argentini, to počne brezplačno, in to poleg poklicnega dela in družine. Brez dvoma delo v skupnosti skrajša čas, ki ga posameznik nameni družini, pravi Mirko, ki je znan po tem, da ima v oddaji intervjuje s Slovenci z vseh koncev sveta, od kulturnikov, gospodarstvenikov do najvišjih predstavnikov slovenske države. Pravi, da so intervjuji zelo priljubljen del oddaje. Nastanejo na podlagi njegovega rednega spremljanja dogajanja v Sloveniji ter delovanja Slovencev, ki živijo na najrazličnejših koncih sveta. Tako je imel pred leti pogovor z dr. Cirilom Rozmanom, slovenskim zdravnikom, ki živi v Barceloni, je strokovnjak za levkemijo in velja za svetovno avtoriteto pri presaditvah kostnega mozga in boja proti kronični limfocitni levkemiji. Ravno dr. Rozman je ozdravil slavnega španskega tenorista Joseja Carrerasa. Kar nekaj intervjujev je imel Vasle z misijonarjem Pedrom Opeko, s katerim se poznata od mladih let in sta večkrat skupaj igrala nogomet. Pri srcu so mu tudi intervjuji s športniki – pogovarjal se je že skoraj z vsemi slovenskimi vrhunskimi športniki. Lansko leto je intervjuval tudi predsednika slovenske vlade Mira Cerarja, letos, nekaj dni pred njegovim obiskom v Argentini, pa v Ljubljani predsednika RS Boruta Pahorja (Mirko je bil takrat ravno v Sloveniji). Pogovarjala sta se o razmerah pri nas in pomenu njegovega obiska v Argentini. S predsednikom RS Borutom Pahorjem sta vnovič govorila, ko se je mudil v radijskem studiu v Buenos Airesu, Vasle in radijska poročevalka iz Ljubljane Tatiana Willenpart pa sta bila v studiu Radia Slovenija. Zato se za izkazano prijaznost in gostoljubje zahvaljuje vodstvu Radia Slovenija ter urednici Darji Groznik. Posnetki tega in drugih intervujev ter Pahorjevega nagovora argentinskih Slovencev so na spletni strani radijske oddaje. Vseh intervjujev je bilo do sedaj že več kot 1300.

okence

Sodelavcem radijske oddaje Okence v Slovenijo je uspelo v letih oddajanja poleg argentinskih Slovencev privabiti tudi druge poslušalce, oddaja je namreč dvojezična, v slovenščini in španščini. Zanimivo je, da pripadniki drugih narodov zelo radi poslušajo predvsem slovensko narodno zabavno glasbo.

okence

Spletna stran: www.okenceslo.com.ar 

Facebook: https://www.facebook.com/Okence-v-Slovenijo-240670612765439/

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek