Ali ste vedeli, da je alpinistični roman Zvezdnate noči zamejskega pisatelja Dušana Jelinčiča največkrat nagrajeno slovensko leposlovno delo?

Did you know that the Alpine novel entitled Zvezdnate noči by Slovenian minority writer Dušan Jelinčič is the most rewarded Slovenian work of literature?

Objavljeno dne/Published on: 09.02.2018
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj

Dušan Jelinčič, novinar, pisatelj, esejist, avtor dramskih tekstov, ki je tudi popotnik in alpinist, je uveljavljen slovenski (tudi italijanski) avtor ter eden najbolj branih in mednarodno nagrajenih slovenskih pisateljev. Izjemno plodovit avtor velja za prvo ime gorniške literature v slovenskem jeziku, s svojim prvim romanom Zvezdnate noči pa je žanr planinskega pisanja dvignil na raven polnopravne literature.

Dušan Jelinčič – a journalist, writer, essayist, and dramatist who also happens to be a traveler and an alpinist – is a renowned Slovenian (and Italian) author and one of the most read and internationally acclaimed Slovenian writers. As a writer, he is extraordinarily productive and is said to be the first man of Slovenian Alpine literature. With his first novel entitled Zvezdnate noči (Starry Nights) he has elevated the genre of Alpine writing to the level of fully sophisticated literature.

Jelinčič si je s knjigo prislužil prestižno zamejsko literarno nagrado Vstajenje. Ker so Zvezdnate noči v nekaj mesecih pošle, je knjigo prevedel še v italijanščino (Le notti stellate del Karakorum), da bi jo spoznal širši krog bralcev. Doživela je izreden uspeh in štiri ponatise ter osvojila prestižne literarne nagrade, med njimi največjo evropsko nagrado za planinsko literaturo ITAS v Trentu, Bancarella sport, športno nagrado četrte največje literarne nagrade v Italiji ter mednarodno nagrado Giuseppe Acerbi v Castel Goffredu. Največji italijanski časopisi so takrat pisali o "slovenskem literarnem čudežu", kot je Dušana Jelinčiča imenoval veliki italijanski pisatelj in predsednik žirije v Trentu Mario Rigoni Stern.

Omeniti velja še prevod Biserov pod snegom (Perle sotto la neve), ki je nekaj časa vztrajal na lestvicah najbolj prodajanih italijanskih knjig, in Temo na pomolu (Scacco al buio), ki si je leta 2003 prislužila mednarodno nagrado Scritture di frontiera (drugo mesto).

Jelinčič

Dušan Jelinčič se je rodil leta 1953 v Trstu profesorici Danici Jelinčič (Žunovi) ter slovenskemu narodnemu in kulturnemu delavcu Zorku Jelinčiču. Kot novinar je delal pri Primorskem dnevniku ter slovenskih radijskih in televizijskih poročilih italijanske nacionalne televizije. Leta 1986 je bil član ene najuspešnejših jugoslovanskih alpinističnih odprav v Himalajo in kot prvi alpinist iz Furlanije-Julijske krajine osvojil osemtisočak Broad Peak. Po tej pustolovščini je napisal Zvezdnate noči. Kasneje je osvojil še osemtisočaka Mount Everest in Gašerbrum, sledili so tudi novi razprodani in ponatisnjeni romani: Biseri pod snegom, Budovo oko, Ljubezen v času samote, Umor pod K2 itn.

S sestro Rado sta uredila spomine očeta in tigrovskega voditelja Zorka Jelinčiča Pod svinčenim nebom. Jelinčič je član Društva slovenskih pisateljev, vključen je tudi v italijansko antologijo sodobnih tržaških pisateljev in italijansko antologijo sodobnih pisateljev dežele Furlanije-Julijske krajine. Njegova dela obravnavajo raznoliko tematiko: od alpinistične, fantastično-mistične, kriminalno psihološke, popotniške in ljubezenske do eksistencialne, spominske, zgodovinske in pravljične. Njegova dela uprizarjajo tudi v gledališču. Po upokojitvi veliko potuje in piše.

Jelinčič je v eseju ob drugi (spremenjeni in predelani) izdaji romana zapisal: „Roman Zvezdnate noči predstavlja začetek dveh mojih velikih življenjskih pustolovščin: književnosti in alpinizma. V njem sta se idealno združili v popolni simbiozi in mi tako nakazali sanjsko potovanje v širjave duha in prostranstva sveta. Zvezdnate noči so moj prvi, a obenem najbolj univerzalni roman, ki združuje vse moje literarne prvine, značilnosti, motive, posebnosti, argumente, stil, življenjski in umetniški kredo in ne nazadnje razkriva bralcu moja hrepenenja, želje in značaj. Lahko napišem še sto romanov, vedno bom ostal pisatelj Zvezdnatih noči.“

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek