ALI STE VEDELI ... da je ameriška Slovenka Isabelle Kralj po očetovi strani potomka tržaške družine Kralj

DID YOU KNOW ... That on her father’s side of the family, American Slovenian Isabelle Kralj is a descendant of the Kralj family from Trieste

Objavljeno dne/Published on: 22.03.2019
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj; foto osebni arhiv

… da je ameriška Slovenka Isabelle Kralj po očetovi strani potomka tržaške družine Kralj, v kateri je bilo več priznanih slovenskih igralcev, režiserjev in piscev, po materini pa družine Oblak iz Poljanske doline, ki je v 17. stoletju obogatela s trgovanjem, pridobila plemiški naziv in grad Puštal? Isabelle Kralj je avtorica, plesalka, pedagoginja, koreografinja, igralka, režiserka, ustanoviteljica in umetniška direktorica gledališča Theatre Gigante v prestolnici ameriške zvezne države Wisconsin Milwaukee. Življenje v ZDA rojene umetnice je od mladih nog posvečeno plesnim in igralskim odrom ter povezovanju ameriške in slovenske kulture.

… That on her father’s side of the family, American Slovenian Isabelle Kralj is a descendant of the Kralj family from Trieste, who were esteemed Slovenian actors, film directors and writers. On her mother’s side, she is a descendant of the Oblak family from the Poljane Valley, who in the 17th century became rich by trading, were proclaimed nobility, and acquired the Puštal castle. Isabelle Kralj is an author, dancer, teacher, choreographer, actress, film director and the cofounder and art director of the Theatre Gigante in Milwaukee, Wisconsin. Ever since her young age, the life of the US-born artist has been all about dancing and acting on stages as well as connecting the American and Slovenian cultures.

Družina Kralj

Družino njenega očeta Vladislava Kralja so v začetnih desetletjih 20. stoletja doletele mnoge družinske in zgodovinsko pogojene stiske. Mama Justina je bila gospodinja, oče pa policijski inšpektor. Od 12 otrok so številni umrli že v otroštvu, brata Dušan in Drago pa med drugo svetovno vojno. Takoj po prvi, leta 1919, ko je Trst pripadel Italiji, je zavedna slovenska družina Kralj pred fašizmom pobegnila v Maribor; po nemški okupaciji štajerske prestolnice leta 1941 so večino izgnali v Ljubljano, Vladislava pa poslali na prisilno delo v Nemčijo. Kraljevi so bili povsod, kjer so živeli, zelo aktivni v sokolskem gibanju, Elvira in Vladislav pa od mladih let tudi na gledaliških odrih. V domovini še najbolje poznamo igralko Elviro Kralj, ustanovno članico Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, Prešernovo nagrajenko in prvo nosilko Borštnikovega prstana, ki je delovala tako v gledališču kot na radiu, televiziji in pri filmu. Med drugim je igrala v prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji, pa v filmu Vesna ter njegovem nadaljevanju Ne čakaj na maj. Sicer se je z igralsko slavo najprej ovenčal sorodnik Emil Kralj, nekdanji prvak ljubljanske Drame, ki velja za enega izmed treh mojstrov slovenskega odra med obema vojnama. Žal se je življenje ljubljenca obiskovalcev tržaških in ljubljanskih gledališč končalo tik pred koncem 2. svetovne vojne. Tudi Isabellin oče Vladislav je bil nadarjen za gledališko igro in režijo. Po koncu vojne je skupaj z ženo Izabelo v Trstu delal kot radijski napovedovalec ter se uveljavil tudi kot igralec in režiser radijskih iger. Leta 1951 sta se izselila v ZDA, kjer je že živel Vladislavov brat Dimitrij, in tam nadaljevala svoje kulturno poslanstvo za slovensko skupnost. 40 let sta na javni radijski postaji pripravljala slovensko uro (kasneje je pri njej sodelovala tudi hči Isabelle) ter na oder postavila številne gledališke predstave in kulturne prireditve.

Isabelle kralj

Starša Izabela in Vladislav Kralj

Družina Oblak pl. Wolkensperg

Grad Puštal je bil tri stoletja dom znamenite škofjeloške plemiške rodbine s slovenskimi koreninami Wolkensperg, Isabellinih prednikov po materini strani. Njen začetnik je bil podjetni trgovec Marko Oblak, sicer kmečki sin, ki je obogatel s trgovino z železom in platnom ter se poročil v ugledno družino. Oboje mu je omogočilo plemiški naziv pl. Wolkensperg; stoletje kasneje je Markov vnuk Franc Anton družini pridobil še naziv baronov. Zadnja baronica v družini je bila teta Isabelle Kralj, Hildegarda Svoboda von Wolkensperg, rojena leta 1919. Po 2. svetovni vojni so ji vse premoženje zaplenili, njena družina je smela obdržati le pet sob v enem od kril gradu, druge je zasedla papirnica in kasneje glasbena šola, ki je tam še danes. Kot je zaslediti, je bila Hildegarda, ki je umrla leta 2012, stara 98 let, edina slovenska plemkinja, ki je po vojni lahko živela na svojem gradu. Leta 2004 so ji dvorec in nekaj posesti vrnili. Ker je v letalski nesreči izgubila hčer, pet let mlajša sestra Izabela pa je pred njo umrla v ZDA, je dvorec po njeni smrti podedovala nečakinja Isabelle. Umetnica je za svojo uporabo obdržala le dve sobi, glasbeni šoli pa zaradi prostorske stiske v najem prepustila še tri sobe nekdanjega tetinega stanovanja.

Isabelle Kralj

Isabelle kralj

Predstava Tarzan

Po tem, ko je pri desetih letih poletne počitnice prvič preživela pri sorodnikih na puštalskem gradu, se je Isabelle v Slovenijo za daljši čas vrnila po končani gimnaziji in srednji baletni šoli v Milwaukeeju. Po opravljeni avdiciji je bila pet let članica baletnega ansambla Opere in baleta SNG Ljubljana. Nastopala je po ZDA, v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Hrvaški in Sloveniji. Potem se je na materino željo vrnila v Milwaukee in na University of Wisconsin končala višjo baletno šolo, kasneje opravila še magisterij in se začela posvečati sodobnemu plesu. Kot koreografinja je sodelovala tudi z Društvom baletnih umetnikov Slovenije. V Sloveniji je spletla številna prijateljstva, ki trajajo še danes. Nekateri slovenski umetniki so sodelovali v njenih projektih čez lužo, ki jih je predstavila tudi našemu občinstvu. Glavnina njenega delovanja je v neprofitnem gledališču Theatre Gigante, ki ga je v Milwaukeeju ustanovila leta 1987 kot Milwaukee Dance Theatre. V njem se posvečajo ustvarjanju in uprizarjanju izvirnih ter avtorskih del, ki vključujejo igro, ples, besedilo in glasbo ter premikajo okvire klasičnega gledališča. Isabelle Kralj Theatre Gigante vodi skupaj s svojim možem Markom Andersonom, prav tako večdisciplinarnim umetnikom in predavateljem.

Isabelle kralj

Tri druge sestre

Isabelle Kralj je prejemnica številnih uglednih mednarodnih plesnih nagrad, med drugim priznanja Univerze v Wisconsinu za življenjsko delo.

Predstave Theatre Gigante, ki so nastale v sodelovanju s slovenskimi umetniki

Tarzan, pisatelja in dramatika Roka Vilčnika (Rokgre) Prevod Isabelle Kralj, Mark Anderson in dr. Melita Koletnik. Predstavo so lani uprizorili v Milwaukeeju, letos pa jo bodo predstavili tudi v Sloveniji: 1. aprila v Mestnem gledališču Ptuj in 4. aprila na 49. Tednu slovenske drame v Prešernovem gledališču Kranj.

Tri druge sestre (Three Other Sisters) z Vladom Kreslinom Avtorja predstave Isabelle Kralj in Mark Anderson. Leta 2010 so jo uprizorili v Milwaukeeju, leta 2012 pa z njo gostovali v Sloveniji (Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Koper in Ljubljana).

The Museum of Life and Death z Vojkom Vidmarjem Avtor Andy Kirshner, uprizorjeno v Milwaukeeju in mestu Ann Arbor leta 2006.

Man in a Magic Square z Uršo Vidmar (o poeziji Srečka Kosovela in prozi Marka Andersona). Avtorja Kralj in Anderson, Milwaukee, 2009.

Še vedno ne vem (I still don't know) z Uršo Vidmar in Dejanom Srhojem (del predstave Have A Seat). Avtorica Isabelle Kralj, Milwaukee 2008.

The Way Things Go z Vidom Drašlerjem Avtor Anderson, adaptacija Kralj, predstavljeno na Filozofski fakulteti Univerze Maribor 2017.

Man in A Magic Square, he she and guy z ameriškim Slovencem Guyjem Ključevškom, svetovno znanim harmonikarjem, Milwaukee.

Za Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) je med drugim ustvarila tudi pet baletnih koreografij na slovensko glasbo, ki so bile predstavljene na Gala večerih nove baletne koreografije.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek