Muzej iluzij – zabaven, poučen, drugačen

Museum of illusions in Ljubljana

Objavljeno dne/Published on: 08.12.2016
Avtor članka/Article Author: Valentina Vukšinič

Avgusta letos so na Kongresnem trgu 13 v Ljubljani odprli podružnico zagrebškega Muzeja iluzij. K reševanju logičnih ugank, razkrivanju optičnih prevar in raziskovanju delovanja človeških možganov je muzej privabil že več tisoč obiskovalcev. Vendar pa to ni tradicionalen muzej. Obiskovalci se lahko v muzejskih prostorih podijo, smejijo, kričijo in fotografirajo brez zadržkov.

Museum of illusion on Kongresni trg 13, in Ljubljana, opened its doors in august this year. To solve logic puzzles, disclosing optical illusions and investigate how the human brain works, the museum attracted several thousands of people. However, this is not a traditional museum. Visitors can roam the museum spaces, laugh, be loud and take photos without hesitation.

Iluzíja je predstava, ki ni osnovana na resničnosti. Je popačenje čutnega zaznavanja. Vsako človeško čutilo lahko zapeljejo iluzije.

Cilj muzeja je ljudem dokazati, da je lahko izobraževalen, obiskovalcem namreč približa biologijo, matematiko, fiziko in psihologijo, in zabaven. V muzeju iluzij lahko v treh nadstropjih najdete štirideset različnih instalacij: neskončno diskosobo, obrnjeno sobo, glavo na pladnju, breztežnostno sobo, iskreno ogledalo, različne holograme in še in še.

muzej iluzij

Posebnost je Vortex predor, v katerem se ob vrtincu iluzij s težavo prebijemo skozi. Kljub temu da tla popolnoma mirujejo in so ravna, pa zaradi vrtinca izgubljamo orientacijo v prostoru in ravnotežje. Ob koncu obiska gredo obiskovalci še skozi prostor za igro, v katerem se lahko preizkusijo v sestavljankah, miselnih igrah, trikih, matematičnih igrah …

muzej iluzij

V njihovi pametni trgovini lahko kupite spominke.

Vsaka iluzija je obrazložena v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. V njem bodo uživali vsi, od otrok do dedkov in babic. Cena vstopnice za odrasle je 8 eur, za otroke od 5 do 15 leta 5 eur. Na voljo imajo tudi družinske vstopnice za dva odrasla z največ dvema otrokoma v višini 20 eur. Muzej lahko obiščete tudi v skupini (najmanj 10 oseb), a je potrebna predhodna rezervacija. Prav tako lahko v muzeju organizirajo različne dogodke po vaši meri (tiskovna konferenca, proslava,  tematska zabava). Muzej je odprt vse dni v tednu od 9.00 do 22.00 ure.

Vir: http://muzejiluzij.si/

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek