Pokrajinski muzej Celje odkriva bogato kulturno dediščino od prazgodovine do 1. svetovne vojne

Celje Regional Museum – Discovering Cultural Heritage Spanning from Prehistoric Ages to WW I

Objavljeno dne/Published on: 19.10.2017
Avtor članka/Article Author: Jerica Potočnik

Rimska Celeia, grofje Celjski, svetovna popotnica Alma M. Karlin – to je le del kulturne dediščine, ki jo skrbno hrani Pokrajinski muzej Celje. Le-ta evidentira, zbira, varuje, raziskuje in predstavlja kulturno dediščino Celja in celjske regije od prazgodovine do 1. svetovne vojne. Pokrajinski muzej Celje med drugim skrbi tudi za izobraževalno dejavnost, saj obiskovalcem ponuja različne programe. Bogastvo kulturne dediščine si lahko ogledamo na dveh lokacijah, in sicer v Stari grofiji in v Knežjem dvoru. Pokrajinski muzej Celje je bil ustanovljen leta 1882. Gre za drugi najstarejši muzej na Slovenskem. Pokriva celotno Savinjsko dolino, vse tja do Obsotelja oziroma območje nekdanje celjske grofije, nam pojasni Stane Rozman, direktor muzeja.

The Ancient-Roman Celeia, the Counts of Celje, world traveler Alma M. Karlin – this is just a part of the cultural heritage stored at the Celje Regional Museum. The institution is in charge of evidencing, collecting, storing, studying, and presenting the cultural heritage of Celje and the Celje region spanning from the prehistoric ages to WW I. Additionally, the Celje Regional Museum also carries out educational activities, offering various programs to their visitors. The rich cultural heritage can be seen at two different locations, namely at the Old Count’s Mansion and the Princely Palace. The Celje Regional Museum was established in 1882. It is the second oldest museum in Slovenia. As we were explained by Stane Rozman, the museum manager, the museum covers the whole Savinja Valley, all the way to Obsotelj – the former Celje County region.

Javna služba s področja arheologije sicer opravlja delo še na širšem območju, tudi v Zasavju in Šaleški dolini. Muzej so leta 1946 premestili v Staro grofijo, ki je znana po prečudovitem Celjskem stropu. Gre za edinstven primer profanega slikarstva na prehodu iz renesanse v zgodnji barok. Strop v velikosti 14,45 x 9,87 metra  je razdeljen na 11 polj, ki jih ločujejo dekorativno poslikani leseni tramovi in opaži. »Celjski strop ali simbol našega muzeja je verjetno edini ohranjeni strop takšne vrste v vsej Evropi. Ko so ga pred skoraj sto leti odkrili, jih je bilo še nekaj v Nemčiji, vendar pa so večino izmed njih uničili v drugi svetovni vojni,« pojasnjuje Rozman.


Muzej Celje


Alma M. Karlin – Celjanka, ki je prepotovala svet


Celjani so še posebej ponosni na svojo rojakinjo Almo M. Karlin. Neverjetno življenje te svetovne popotnice, ljubiteljske raziskovalke, pisateljice in poliglotke, ki je živela konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja,  je predstavljeno v Stari grofiji na stalni razstavi z naslovom Alma M. Karlin Poti. Da je Alma M. Karlin resnično pomembna zgodovinska osebnost, se zavedajo tudi širše, ne zgolj na Celjskem. Od 21. septembra je namreč v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled občasna razstava z naslovom Kolumbova hči Alma M. Karlin. V središču razstave sta Almina pot okoli sveta ter kronološka predstavitev življenja in dela. »Tako bo tudi širše slovensko občinstvo lahko dodatno spoznavalo pomen te dolgo časa prezrte zgodovinske osebnosti,« izpostavlja Rozman. Nekateri predmeti so javnosti prikazani prvič.  Tako si lahko obiskovalci med drugim ogledajo kipec Li Tieguaija, ki mu je Karlinova pripisovala nadnaravne moči, japonske lesoreze, zbirko razglednic, slovar desetih jezikov, fotografije, osebne predmete in pohištvo. Občasna razstava v Cankarjevem domu bo na ogled do 14. januarja 2018.


Muzej Celje


V prostorih Stare grofije si lahko ogledamo tudi pestro kulturnozgodovinsko zbirko od 13. do 20. stoletja. Pogled se nam razprostre na urejeno zbirko pohištva, slik, kipov, posodja, orožja in drugih predmetov iz različnih stilnih obdobij.


Knežji dvor – čudovita lokacija izjemnih razstav


Druga lokacija, kjer si lahko obiskovalci ogledajo skrivnosti preteklosti, je Knežji dvor. Leta 2009 je Mestna občina Celje skupaj s Pokrajinskim muzejem Celje v kleti Knežjega dvora odprla arheološko razstavišče Celeia -  mesto pod mestom. Gre za največje razstavišče s konzerviranimi »in situ« ohranjenimi ostanki antične Celeje. Monumentalni objekti izpred skoraj 2000 let so dopolnjeni z besedilnimi in slikovnimi razlagami.


Muzej CeljeV Knežjem dvoru je svoj prostor dobila tudi stalna razstava o Grofih Celjskih. Le kdo ne pozna te pomembne srednjeveške dinastije, ki je globoko vtisnjena v zgodovinski spomin vseh Slovenk in Slovencev? Plemiška rodbina grofov Celjskih je svoj vzpon pričela s prihodom v Celje leta 1333 in ga končala 1456., ko je bil umorjen Ulrik II., zadnji knez Celjski. Zelo pregledna in zanimiva razstava omogoča podroben vpogled v življenje in smrt posameznikov te izjemne dinastije, ki še danes buri duhove.


Za ljubitelje prazgodovine je v Knežjem dvoru na ogled stalna arheološka razstava Od šivanke do zvezd – prazgodovina. Obiskovalci si lahko ogledajo koščeno šivanko iz Potočke zijalke, fosilne ostanke starodavnih živalskih in rastlinskih vrst ter različno gradivo od kamene, bakrene, bronaste in železne dobe do rimske zasedbe.


Muzej CeljeKulturna dediščina celjske regije privablja tudi tujce


Pokrajinski muzej Celje privablja obiskovalce tudi z različnimi dejavnostmi. Številne so zlasti osnovnošolske in srednješolske skupine, za katere pripravljajo posebne pedagoške programe.  Kot pravi Stane Rozman, so imeli v muzeju po odprtju  Knežjega dvora velik porast obiskovalcev. »Zadnja leta nam uspeva stalno vzdrževati to številko, trend se malo povečuje, a si želimo še več obiskovalcev, saj je od tega tudi odvisna sama dejavnost muzeja,« poudarja.  Ob tem dodaja, da večja prodaja vstopnic omogoča še bolj kakovostne razstave. V jesenskem in spomladanskem času so  najštevilnejši obiskovalci učenci in dijaki, pa tudi posamezniki.  Zadnja leta je v poletnem času med obiskovalci največ tujcev, ki prihajajo tako individualno kot tudi v skupinah. »To kaže, da Celje postaja zanimiva turistična destinacija tudi za tuje obiskovalce,« izpostavlja Rozman. Pokrajinski muzej Celje je osrednja dediščinska institucija na širšem celjskem območju. To tudi mora ostati, saj so zbirke, ki jih ima,  neprecenljive vrednosti, še dodaja direktor Stane Rozman. 

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek