Eva Sever Rus: Po prvi, sanjski sezoni v ZDA z velikimi tekmovalnimi cilji naprej

Eva Sever Rus: Ready for New Challenges after Her First and Dreamlike Season in USA

Objavljeno dne/Published on: 02.04.2015
Avtor članka/Article Author: Blanka Markovič Kocen; foto: osebni arhiv E. R.

Zaradi odličnih pogojev študija in treningov mlada slovenska vrhunska športnica ne obžaluje, da se je odločila pot nadaljevati v ZDA. Eva Sever Rus, članica Tekaškega smučarskega kluba Logatec, od začetka lanskega leta študira in trenira v ZDA, kjer je, tudi na račun lažjega usklajevanja študija in športa, dosegla že vrsto zavidljivih uspehov. Trenutno je celo najuspešnejša tekmovalka svoje ekipe, ki jo, kot pravi, odlikuje izjemna klima, na pomoč vseh pa lahko računa tudi pri študiju.

Due to excellent conditions for studying, Eva Sever Rus does not regret her decision to remain in the USA. The top Slovenian athlete is a member of the Logatec ski club who has been studying and training in the USA since the beginning of last year. On account of finding it easier to coordinate her studies and sport than in Slovenia, she has achieved a series of accolades. Currently, she is the most successful competitor in her team which, as she says, is distinguished by exceptional sportsmanship. She can also count on everyone's help when it comes to her education.

Eva je smučarski tek začela trenirati že v prvem razredu osnovne šole, tako da se s tem športom ukvarja že petnajsto leto. Najvidnejši rezultat, 16. mesto, je dosegla na mladinskem svetovnem prvenstvu v Turčiji, medtem ko se je na državnih prvenstvih praviloma uvrščala med prve tri. V ZDA je v prvih dveh mesecih kar šestkrat stala na zmagovalnih stopničkah!

S pomočjo njene mame smo jo prestregli v Sloveniji in prijazno si je vzela nekaj časa tudi za bralce eRodne grude.

Zakaj ste se odločili svojo športno in tudi študijsko pot nadaljevati v tujini? Kaj vrhunski športniki pogrešate v Sloveniji oziroma, katere prednosti vidite v ZDA?

Trenerji iz ZDA so z mano navezali stik prek interneta in mi ponudili odlično štipendijo za študij in prav tako odlične ponudbe glede športa. Predvsem sem to pot izbrala na podlagi zelo dobrih športnih in študijskih pogojev. Mislim, da vrhunski športniki v Sloveniji najbolj pogrešajo možnost izobraževanja, saj pri nas zelo težko uskladiš šport in študij, v ZDA pa je to najmanjši problem.

Slovenija ima za smučarski tek gotovo izjemne naravne pogoje, kako pa je z infrastrukturo, če jo primerjate z ameriško?

Res je, doma imamo dobre pogoje za trening, vendar pa mislim, da so Američani korak pred nami. Ogromne športne dvorane, fitnesi, športna igrišča … Veliko vlagajo v infrastrukturo, saj želijo svojim športnikom ponuditi le najboljše. Tudi naravni pogoji za trening so vrhunski, visoka nadmorska višina in ugodna klima prispevata k izjemnim možnostim za delo športnikov.

Kako ste se znašli v novem okolju? Čemu ste se najteže privadili?

S privajanjem v novo okolje nisem imela nikakršnih težav. Ljudje so zelo prijazni in ustrežljivi. V smučarski ekipi so me takoj sprejeli in kmalu smo postali dobri prijatelji. Seveda je bila največja ovira jezik, vendar sem se kmalu privadila tudi tega.

Ali nam lahko opišete svoj tipičen delovni dan?

S prvim jutranjim treningom pričnemo okoli pol osme ure zjutraj. Treningu sledi kosilo in odhod v šolo. Kasneje me čaka še popoldanski trening in domača naloga. Zvečer pa se družimo s športniki iz različnih športih panog.

Ali in kako ohranjate stike z logaškim tekaškim smučarskim klubom?

Ko sem se maja vrnila iz ZDA, sem se po nekaj tednih že priključila domačemu klubu in pod vodstvom glavnega trenerja Tomaža Uršiča trenirala vse do svojega odhoda. Ohranjam stike tudi s sotekmovalci iz našega kluba.

Kakšne so vaše tekmovalne izkušnje v ZDA?

Ekipi s svoje univerze sem se priključila januarja  2014  in se na prve tekme odpravila na Olimpijske proge v Salt Lake City, Utah. Kasneje še v Montano, Colorado, na Aljasko … Tekmovala sem na tekmah FIS, Ameriškem državnem prvenstvu in Ameriškem študentskem prvenstvu. Na finalu Ameriškega državnega študijskega prvenstva sem na 15km prosto osvojila 1. mesto  in s tem postala ameriška študentska prvakinja. Na istem tekmovanja sem v klasični tehniki na 5 km osvojila 3. mesto. Redno sem se uvrščala na zmagovalne stopničke in bila v skupnem seštevku druga. Rezultatsko je bila to moja sanjska sezona.

Kako se študijski sistem v ZDA razlikuje od slovenskega?

Študijski sistem je bolj prilagodljiv, upošteva tudi posebnosti študija športnikov, pri nas pa je sistem študija zelo okorel. Prve dve leti je študij splošen za vse študente, v tretjem letniku pa sledi izbira smeri študija.

Ali vas muči domotožje?

Nikoli. Ves čas sem bila v družbi ljudi s pozitivno energijo in polno zaposlena, tako da z domotožjem nisem imela težav.

Do kam segajo vaše športne ambicije? Kateri so tekmovalni cilji?

Naslednja tri leta bom tekmovala za svojo univerzo v ZDA, potem pa se bom odločila, kako naprej. Seveda imam visoke tekmovalne cilje, vendar pa se bom o tem odločala po koncu študija.

Na fotografijah utrinki s finala Ameriškega študentskega državnnega prvenstva v Salt Lake Cityu.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek