O Sloveniji poslušam odkar se spomnim

I've Known of Slovenia for as Long as I Can Remember

Objavljeno dne/Published on: 06.08.2015
Avtor članka/Article Author: Vesna Vukšinič Zmaić

Kris James Udovch je mlad glasbenik slovenskih korenin, rojen v Kaliforniji. Njegov oče Jože Udovč, ki prihaja z Dolenjske, je podjetnik in inovator, ki se je gibal v visokih političnih krogih ZDA in tako svoj čas naredil tudi veliko za priznanje slovenske države. Kris pravi, da ga politične vode ne mikajo. Poslanstvo čuti v ustvarjanju glasbe, saj verjame, da skozi njo osreči največ ljudi. Zaveda se, da je pomembno od kod izviramo, tega se je naučil doma. Odkar ve zase, ve za Slovenijo, saj mu jo je oče začel predstavljati s pripovedovanjem slovenskih pravljic. Naslednji obisk Slovenije bi rad povezal z nastopom svoje glasbene skupine Kevin never talks.

Born in California, Kris James Udovch is a young musician of Slovenian descent. His father, Jože Udovč, who comes from Lower Carniola, is a businessman and an innovator, who has taken part in the US political circles and contributed to the recognition of the Slovenian state. Udovch feels that he was destined to create music and believes that music is what he can make the most people happy with. He knows fully well how important is to know where you come from – it is something he learned at home. He has known of Slovenia for as long as he can remember, because his father had introduced it to him, starting by telling him Slovenian fairytales. The next time he visits Slovenia, he wishes to perform with his band Kevin Never Talks.

Najprej, od kod to nenavadno ime skupine?

Ime je dobila po dobrem srednješolskem prijatelju Kevinu, za katerega so vsi vedeli, da ne govori veliko. Ko smo ustanovili bend je bilo vsem jasno, da je ime benda  šala na račun Kevinove redkobesednosti. Kasneje, ko smo začeli nastopati zunaj šole, pa se je izkazalo, da so ljudje povsem sprejeli ime benda, brez da bi vedeli ozadje zgodbe. Zato smo ga obdržali.

Ali nam lahko predstaviš skupino Kevin never talks (KNT). Kakšno glasbo igrate?

Skupina KNT je moje življenjsko delo, ki sem ga začel s 16. letom. Pravkar smo izdali nov album Speechless in ga predstavili na razprodanem koncertu v Hollywoodu, v naslednjih mesecih pa gremo na promocijsko turnejo. Lahko rečem, da nam gre dobro. Sam pravim, da igramo zahodno kalifornijski funk rock/hip hop, ki ima okus po kalifornijskem soncu. Vzemite glasbo Maroon 5, Dr. Dre & Snoop Dogga, Sublime, Red Hot Chili Peppers in Justina Timberlaka, vrzite jo v lonec in jo dobro skuhajte - tako nekako smo slišati. Če skrajšam, igramo zelo mainstream glasbo na svoj način.

Preverite na

www.KevinNeverTalks.com

facebook.com/KevinNeverTalks

Instagram: @KevinNeverTalks

soundcloud.com/KevinNeverTalks

YouTube search: Kevin Never Talks

Naša glasba je dostopna na; iTunes, Rhapsody, Amazon, Target online, iHeartMusic, Spotify, etc.

Boš posvetil življenje glasbi ali imaš tudi druge interese?

Upam, da bom ostal pri tem. Ustvarjanje glasbe je bolj ali manj edina stvar na tem svetu, ki me izpolnjuje. Že zelo zgodaj v mladosti sem globoko v sebi začutil, da sem bil za to poslan na ta svet. Moj cilj je, da se z glasbo dotaknem čim več ljudi, da za trenutek pozabijo na vse skrbi in doživijo nekaj srečnih trenutkov. To je življenje! Torej upam, da bom delal glasbo vse dokler ne izginem s tega sveta. Uživam tudi v igranju in športu. Sem rojen zabavljač! Rad nekaj ustvarim in gledam kako deluje.

Tvoj bend se pojavlja v kalifornijskih medijih, pred kratkim ste izdali nov album, razprodali koncert. Kaj potrebuje bend v ZDA, da postane uspešen in prepoznaven?

Dobro vprašanje! Danes se vse vrti okoli družabnih omrežij kot so Facebook, Instagram itd. Moraš biti prisoten in aktiven na spletu, se pojavljati v zabavnih radijskih in TV oddajah, snemati nove materiale, nove pesmi in ljudi opozoriti, da obstajaš. Če delaš na tem, potem pride tudi slava. Na ta način nekateri dosežejo tudi, da jih pokliče glasbeni studio in ponudi pogodbo.

 Tvoj oče je znan kalifornijski Slovenec Jože Udovč. Kdaj si pravzaprav dojel, kako pomembno je od kod izhajajo tvoje korenine?

Zelo mlad. Oče je o Sloveniji govoril odkar vem zase, mamini predniki pa prav tako izhajajo iz Italije. Zavedanje o tem, od  kod so moje korenine, je pri meni močno prisotno. Vedno se mi je zdelo hecno, da na vprašanje, od kod izhajajo, ljudje največkrat ne poznajo odgovora!

V bendu je še eden glasbenik , ki ima nekaj slovenske krvi?

Ja!  Stefanova (MC/reper v KNT) babica je Slovenka. On je Grk, ki ima dobro mero slovenskih lastnosti.

Kaj ti je oče povedal o Sloveniji, preden si jo obiskal in kako si jo doživel ob obisku?

O Sloveniji poslušam odkar se spomnim. Ko sem bil majhen, se mi je zdel mističen, čaroben svet. Oče mi je pripovedoval svoje dogodivščine iz otroštva in številne slovenske pravljice, tudi o Povodnem možu. Bilo je slišati zelo drugače od vsega, kar sem kot otrok poznal v Kaliforniji. Prvič sem jo obiskal, ko sem bil star štiri leta in ne spomnim se več kot to, da so bili vsi zelo prijazni. Veliko bolj sem jo doživel, ko sem prišel v Slovenijo kot petnajstletnik. Imel sem se neverjetno lepo – čudovit čas! Predstavljajte si; petnajstletnik iz Amerike, v Sloveniji, kjer ni nobene omejitve alkohola!? V ZDA je meja 21 let. Pa toliko lepih žensk je na enem mestu!? Ne rabim posebej dodajati, da sem se imel res odlično. Tudi hrana je zagotovo med najboljšimi na svetu. Slovenci veste kaj je dobra hrana, pijača in kako se  zabavati!

Leta 1991 je tvoj oče prispeval k temu, da so ZDA priznale Slovenijo kot neodvisno državo. Tebi politika najbrž ni blizu.

Spomnim se, še majhen deček sem bil, ko je moj oče odšel v Washington na srečanje s takratnim predsednikom in kongresniki, da bi dobil podporo za slovensko neodvisnost. Bil sem zelo mlad in ne spomnim se več veliko, a vem, da je bil v času vojne za slovensko osamosvojitev moj oče tam! Osupljivo, kaj vse je naredil in zato ga občudujem. A sam nimam nobenih interesov na tem področju. Življenje v okvirih je v nasprotju z mojo filozofijo - živeti življenje v sedanjosti, za ta trenutek. Moja politična filozofija – če  jo lahko smatramo kot politično – je: bodimo drug do drugega na tem svetu dobri in ustvarimo čim več sreče za ljudi. Veliko načinov je, da jo dosežemo – moj način je skozi glasbo.

Ali poznaš slovenski  bend s katerimi bi lahko KNT nastopil v Sloveniji?

Iz prejšnjega obiska se spomnim skupine Siddharta, ki je bila takrat res popularna. Nečakinja mi je dala njihov CD in če še vedno igrajo isto glasbo, bi se z njimi odlično ujeli. Naša glasba je nekako podobna. 

Poznaš kakšen slovenski oder – kje bi želeli nastopiti?

Radi bi nastopili na festivalu Rock Otočec. Videti je, kot da se tam vsi zelo dobro zabavajo! Seveda je Ljubljana glavno mesto in bi bilo čast nastopiti tudi tam. Pa na obali! V Portorožu ali Piranu – to bi bilo super!

Kaj lahko sporočiš  slovenskim organizatorjem koncertov?

Naš bend naredi enega najboljših šovov na svetu – brez heca! Vemo, kako zabavati množico in jo pripraviti k gibanju in plesu. V Kaliforniji imamo razprodane koncerte. Naš glasbeni stil ima okus po Kalifornijskem soncu, ki bi se po Sloveniji in Evropi razširil kot ogenj! Slovenci vedo, kaj je dobra zabava, naša glasba pa se z njo odlično ujema! 

Ali poznaš kaj slovenskih besed?

Poznam nekaj grdih besed! (smeh) Poznam osnove; dobro jutro, dober večer, lahko noč in hvala lepa. In ko smo že pri tem – hvala lepa za intervju, Vesna!

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek