Ten Pound Poms (»potniki za drobiž»)

Ten Pound Poms

Objavljeno dne/Published on: 28.02.2013
Avtor članka/Article Author: Janez Rogelj

Med sporočili, ki nam jih, dragi rojaki, pošiljate, naletimo tudi na želje po razjasnitvi nekaterih izrazov, s katerimi se srečate na različnih koncih sveta. Tako je Marjan Gruden v Avstraliji naletel na besedno zvezo Ten Pound Poms. Za razlago smo prosili Janeza Roglja, dolgoletnega glavnega tajnika Združenja SIM, ki bo v e-Rodni grudi tudi v prihodnje »razvozlaval« izraze, po katerih sprašujete.

The expression “Ten Pound Poms” (also Ten Pound Tom Boys or Ten Pound Tourist) is still largely used in Australia. “Look at Patrick, he is a ten pound pom.” It denotes someone (especially they are British) who got a very cheap ship ticket and moved to Australia. The first in the series of articles explains the meaning of the expression in question.

Poceni ladijske karte

Izraz »Ten Pound Poms« (tudi Ten Pound Tom boys  ali Ten Pound Tourist) se  v Avstraliji še vedno veliko uporablja. »Lej ga, Patrica, on je ten pound pom!«, in sicer za nekoga (največ za Britance), ki je dobil  zelo poceni ladijsko karto, da se je   naselili v Avstraliji.

Izraz ima slabšalni pomen in  ga Avstralci uporabljajo predvsem v pogovornem jeziku. Namenjen pa je  Britancem, ki  so se takoj po koncu druge svetovne vojne  izselili v Avstralijo.

Domačini namreč še vedno z nekim nezaupanjem gledajo na tiste  Britance, ki so se z radodarnostjo  takratne avstralske  vlade naselili v Avstraliji. Le-ta je zaradi velike želje po  novi delovni sili, ki jo je po koncu druge svetovne vojne nujno potrebovala, privabljala Evropejce ( v začetku največ Britance) tako, da jim je vozni listek  na relaciji Velika Britanija-Avstralija zaračunavala zgolj 10 funtov (na sliki primer voznega listka gospe Eileen Carmody iz Liverpoola). Za to ceno so seveda dobili le enosmerno karto za Avstralijo. Če bi se odločili vrniti se v Veliko Britanijo, bi morali plačati 120 funtov, spet samo za eno smer.

Avstralsko vlado je takrat vodil laborist Joseph Benedict “Ben" Chifley (1885–1951, na sliki), ki je bil 16. Premier Avstralije in  je nasledil Johna Curtina. Bil je zelo pomemben in mu Avstralci še danes priznavajo, da je bil idejni oče liberalnega avstralskega državljanstva. V času njegove vladavine se je začel velik, da ne rečemo največji avstralski okoljski projekt “Snowy Muntains”. Z zajezitvijo oziroma ukrotitvijo treh rek (Tooma River, Whites River in Yarrangobilly River) si je Avstralija zagotovila dovolj velike kapacitete za namakanje in pridobivanje električne energije.

Okoljski projekt kot »talilni lonec« Avstralije

Z deli na projektu, ki je zaposloval na stotisoče delavcev, so pričeli leta 1949. Dve tretjini teh delavcev je prišlo iz Evrope, tako, da je projekt simboliziral “talilni lonec” Avstralije druge polovice dvajsetega stoletja. Zaključili  so ga 1974.

Sestavljen je iz 145 kilometrov podzemnih tunelov in  80 kilometrov akvaduktov in podzemnih jezer z velikimi črpalkami. Danes je to eden izmed največjih svetovnih gradbenoinženirskih projektov. Med mnogimi tisoči delavcev so bili tudi številni Slovenci.

Prav tako je bil pobudnik ustanovitve dveh velikih letalskih družb, ki so bile pomembne za izseljence (Quantas in TAA).  V šestedesetih letih prejšnjega stoletja so  izseljenci namesto ladij začeli uporabljati letala.

Za omenjeni znesek 10 funtov je odrasla oseba brezplačno lahko  vzela seboj tudi svoje otroke.  Ko so  ljudje prispeli v Avstralijo, jim je takratna oblast omogočila osnovne pogoje namestitve ter pomoč pri organiziranju iskanja služb, ki so jih praviloma že čakale.

Ocenjujejo,  da je v letih 1945 do 1972 prek tega projekta v Avstralijo prispelo več kot milijon Britancev. Projekt je dosegel vrhunec v letu 1969, ko je prišlo v Avstralijo 80.000 migrantov, med njimi tudi Irci. Zaključil pa se je z letom 1982, ko so bile vanj vključene tudi bivše britanske kolonije, kot sta Malta in Ciper.

Sčasoma je Avstralija  podoben sistem za pridobitev emigrantov vzpostavila tudi z Nizozemsko, Italijo, Grčijo, Zahodno Nemčijo in celo Turčijo.

Ostani ali vrni stroške

Načeloma so se vsi potniki obvezali, da bodo ostali v Avstraliji najmanj dve leti. V nasprotnem primeru pa so bili dolžni povrniti stroške karte. Če so se odločili za vrnitev so morali za karto v Veliko Britanijo plačati 120 funtov, kar je bil za tiste čase velik denar. Do leta 1970 se je približno 25 odstotkov teh priseljencev odločilo za vrnitev. Toda polovica od teh se je kasneje spet vrnila v Avstralijo. Prijel se jih je pojem »Boomerang Poms«.

Znani »Ten Pounds poms«

Vsekakor je najbolj prepoznavna trenutna predsednica avstralske vlade Julija Gillard, ki se je skupaj s starši leta 1966 iz kraja Barry v Walesu preselila v Adelaido.

V Avstraliji zelo poznani gralec kriketa Frank Tyson se je leta 1960 kot otrok iz Londona preselil v Sydney.

Tudi v Sloveniji nekoč zelo popularen ansambel Bee Gees (Gibb brothers, na sliki) se je po nekaj letih dela in ustvarjanja v Manchestru upreselil v kraj Redcliffe  Queensland, kjer so zaključili ssvojo bogato glasbeno kariero.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek