Pustovanje, karneval v Severnem Porenju Vestfaliji

Objavljeno dne/Published on: 28.02.2013
Avtor članka/Article Author: Dušan Čegovnik

Slovensko kulturno in športno društvo Maribor iz Hildna je na pustno soboto v dvorani Adlersaal v Haanu pripravilo pustno-plesno prireditev Maškarada 2013. Številni gostje, našemljeni in nenašemljeni, so napolnili pisano okrašeno dvorano. Med maškarami je bilo tudi lepo število majhnih otrok , tako šolarjev kot malčkov.

Za pustno rajanje je igral ansambel Katrca iz Slovenije. Med otroškimi maskami so bili tiger, pirat, vitez, klovn, metuljček, indijanec,indijanka, kavboj ,čarovnica  in druge. Med odraslimi  so plesali klovni, pirati, mornarji, čebelici Maji, haremske žene  in še bi lahko našteval...

Zelo kvaliteten pustni program je vodil predsednik društva Tone Dogša. V pisanem kuturnem sporedu so nastopili  mladinska plesna skupina Grosse Karnevalgesellschaft Iz Hildna v zeleno-belih kostumih in, seveda, skupina izvirnih kurentov iz Prvencev blizu Ptuja. Manjkal ni niti  župan mesta Hilden Horst Thiele, obiskal pa nas je tudi pustni princ mesta Hilden s princeso in spremstvom. Mesto Hilden je podelilo medalji, priznanji kurentom in Tonetu Dogši, Društvo Maribor pa  je nagradilo najzaslužnejše člane društva Matjaža Pena, Güntherja Scheiba, Slavico Kos, Jožeta Pahiča ter druge  in pokrovitelje

prireditve, dr. Doberška, podjetje Puklavec in prijatelje ter podjetnika Franca Rašla.

Slovenska umetnica Nadja Cikes je naslikala kurenta. Na licitaciji je sliko kupil župan mesta Hilden, 500 evrov pa  je prejelo Društvo Maribor.

Žirija, ki je ocenjevala maske, je imela veliko dela. Končno se je odločila in nagradila otroške maske. Prvo nagrado je dobil  majhen pirat. Vsi našemljeni otroci so dobili tolažilne nagrade.

Nekdanji hildenski župan, častni član društva, je po drugem nastopu kurentov opisal slovenske kurente, ki preganjajo zimo.

Članica upravnega odbora društva Amanda Ciglarič je praznovala 25. rojstni dan in je zaplesala s kurenti.

Veselo pustno rajanje in druženje, ki se ga je udeležilo več kot 300 ljudi,  je trajalo do  tretje ure zjutraj.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek