Na Švedskem se kali mladi slovenski hokejski rod

Objavljeno dne/Published on: 05.04.2013
Avtor članka/Article Author: Besedilo in foto: Jože Stražar

Aljaž Chvatal in Luka Žnidaršič sta povsem predana hokeju. Zaradi slednjega sta se lansko jesen za leto dni preselila v Stockholm, aprila pa se vračata domov, polna novih izkušenj in hokejskih spretnosti.

Aljaž Chvatal iz Trzina pri Domžalah nima niti 18 let, pa je že izkušen hokejist in pripravljen na težke tekme v ligi J18 v stockholmskem okraju. Trenira in igra v hokejskem klubu JFK Täby, nedaleč od Stockholma. Hokej igra že od četrtega leta. Najprej je bil član HK Slavija, potem pa je pristopil k HK Olimpija, zdajšnjemu Telemach Olimpija v Ljubljani. Leta 2011 se je udeležil poletne hokejske šole oziroma hokejskega tabora za mlade nadarjene evropske hokejske igralce v mestecu Limb na Švedskem, kamor je povabil tudi svojega najboljšega prijatelja, vrstnika in prav tako nadarjenega hokejista  Luka Žnidaršiča iz Črnuč pri Ljubljani. Hokej igra v istem klubu kot Aljaž in je zelo vesten pri treningih in v učenju na daljavo.  V poletni šoli ju je spoznal švedski tehnični trener Gustav Wallner JFK Täbyja ter jih je povabil v svoj klub v prepričanju, da bosta pripomogla k uvrstitvi v višji rang oziroma ligo.
Zdaj pridno trenirata tudi po štirikrat dnevno, torej nabiranje kondicije, tehniko igranja hokeja ledu, ter  igrata po tri zahtevne tekme na teden. Tempo je zelo naporen, vendar je za njiju to pot v prihodnost. Ob hokeju pa vestno nadaljujeta gimnazijski študij na daljavo, računalnik je njun nadomestni učitelj.
V okolici Ljubljane in Domžal je zelo veliko mladih nadarjenih hokejistov, kar  je verjetno povod, da sta Aljaž in Luka korak pred drugimi (po švedsko »steget före«). Fanta že od otroštva z veseljem igrata hokej in sta predana ter vztrajna igralca na ledeni plošči, zato ni presenečenje, da sta med najboljšimi tudi v Täbyju.
Kot dijaka gimnazije in dveletne Kanadske hokejske akademije v St. Poeltnu v Avstriji sta pridobila neprecenljivo veliko znanja o igranju hokeja. Za njuno dobro počutje v Stockholmu, preskrbo in disciplino skrbi Aljaževa babica Natalija Chvatal, ki je prišla iz Trzina, da jima je v vsakem trenutku v pomoč.
JFK Täby je trenutno na drugem mestu, toda vsi upajo, da bo klubu uspelo priti v višjo prestižno lig in si  tudi močno izboljšati finančni položaj. Konec letošnjega aprila, po zaključku igranja v stockholmski ligi, ju čaka vrnitev v Slovenijo. V matičnem klubu Telemach Olimpija v Ljubljani z zanimanjem pričakujejo, da pokažeta svoje hokejske vrline in bogate izkušnje, ki jih sta pridobila na Švedskem.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek