Materinski dan in dan žena v Neussu 2013

Objavljeno dne/Published on: 05.04.2013
Avtor članka/Article Author: Dušan Čegovnik

Društvo Slovenski zvon iz Krefelda je v soboto, 16. marca, v dvorani Bildungszentruma v Neussu v bližini Düsseldorfa pripravilo prireditev Slovenski materinski dan in dan žena.

Na začetku je predsednica Rozina Lovrenčič pozdravila vse prisotne. Po prijetnih zvokih trobente, na katero je zaigral Ignac Kramberger, je  Rozina povedala, da  bomo  program posvetili materam in ženam. Prva beseda, ki jo otrok spregovori, je mama. Z dveh različnih koncev dvorane sta do odra prišla Božidar Štamcar in Dušan Čegovnik. Recitirala sta verze iz različnih pesmi pred kratkim preminulega slovenskega pesnika Toneta Pavčka.

Sledil je nastop moškega pevskega zbora Eintracht iz Willich-Schiefbahna. Goste je v nemščini pozdravil Božidar,  Dušan pa je v slovenščini pozdravil vse prisotne, še posebej častne goste: Franca Pukšiča, predsednika komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu, konzula Matjaža Marka iz Berlina in gospoda Primoža Ilešiča, predstavnika Urada Vlade RS  za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vsi trije častni gostje so nagovorili in pozdravili prisotne.

Za presenečenje je poskrbela nam vsem znana nekdanja pevska skupina Eskala, ki je zapela tri pesmi in navdušila občinstvo v dvorani.

Predsednica Rozina je predstavila delo slovenskega učitelja Dušana Čegovnika v društvu Slovenski zvon v zadnjih dvanajstih letih. Pripravljal in moderiral je številne prireditve in o njih poročal v slovenskih medijih in na radiu Multikulti v Berlinu.

Obenem je za ohranjanje slovenstva v tem delu Nemčije poučeval slovenski dopolnilni pouk v Krefeldu, Hildnu, Essnu Düsseldorfu in drugod.  Zakonski par Božidar in Janja Štamcar sta mnogo let aktivno sodelovala in nastopala  na  prireditvah številnih slovenskih društev v deželi Severno Porenje – Vestfalija.Oba sta si tudi prizadevala,da je v glavnem mestu dežele Düsseldorfu čim dlje potekal slovenski dopolnilni pouk. V imenu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu je Primož Ilešič Dušanu Čegovniku in zakoncema Božidarju in Janji Štamcar izročil državni priznanji in zahvali za dolgoletno prizadevno in uspešno delovanje v slovenski izseljenski skupnosti v Nemčiji.

Za glasbo sta poskrbela ansambel Trubadurji iz Slovenije in mladinka Polona Kramberger, ki je zaigrala na klarinet  in odprla drugi del programa. Ponovno je nastopil moški pevski zbor Eintracht,  Božidar  in Dušan sta. recitiralia Pavčkove pesmi posvečene materam in ženam. Za konec kulturnega programa  je ponovno nastopila pevska skupina Eskala z zborovodkinjo Danico Ban.

V društvu Slovenski zvon so se spomnili še aktivnega zakonskega para Škafar, Ivana in Milke,ki se poleti vračata v Slovenijo.

Kulinarične dobrote in pijačo so stregli člani in članice društva.

Mnogi prisotni so kupili srečke za tombolo. Glavno nagrado, izlet v terme v Sloveniji , je prejel gost  prireditve.

Druženje, ki se ga je udeležilo približno  260 ljudi, je  trajalo pozno v noč. Prireditev je finančno podprl Urad Vlade RS za  Slovence  v zamejstvu in po svetu.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek