Iz arhivov: G. Verčič – eden prvih slovenskih naseljencev na Novi Zelandiji

Objavljeno dne/Published on: 04.07.2013
Avtor članka/Article Author: janez Rogelj, foto: Cankarjeva knjižnica Vrhnika

George Verčič se je že leta 1912 preselil na takrat zelo, zelo oddaljeno Novo Zelandijo. Potoval je kar dva meseca. V zaprašenem arhivu SIM smo našli njegovo pismo iz leta 1958, v katerem v okorni, toda še vedno kleni slovenščini pripoveduje o tistih časih, ki so bili hudi, težki: »Zaslužek ni bil preveč dober. Delali smo šest ur na dan ali 11 dni na dva tedna, plačo pa smo dobivali vsak drugi petek. Za delavce to niso bili lepi časi.«

Toda navkljub temu  so se v Weliongtonu in Okaklandu že takrat, to je leta 1912 in 1913,  pele slovenske pesmi. Društva , ki bi združevala samo Slovence, še niso bila ustanovljena. Toda Slovenci so se znali, posebej ob nedeljah popoldne in zvečer, dobivati in zapeti kakšno »po domače«.

George Verčič je delal pri Wesport Coll Company. Zanimivo je, da so v tej družbi delali tudi Črnogorci. Tu je dočakal upokojitev in se po petinštiridesetih letih življenja na Novi Zelandiji preselil v Sawyerwille, Illinois, ZDA.

V omenjenem pismu se je opravičeval zaradi slabe slovenščine. Obljubil je, da mu bo pri naslednjih pomagala njegova nečakinja, ki da je sicer zelo zaposlena, toda pomoč mu je že obljubila.

Poskušali bomo najti  še naslednja njegova pisma. Posebej (če seveda obstajajo) tista, ki jih je pisal iz ZDA.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek