Predstavitev Slovenije

Objavljeno dne/Published on: 01.10.2015

Sodobni svetovni popotnik ima v današnjem času na voljo številna pomagala, ki ga pripeljejo do želene destinacije. Ni nujno, da ste avanturist, ki z vsako zgrešeno potjo vidi izziv in priložnost za nova poznanstva. Lahko ste povsem brez občutka za orientacijo, pa boste brez vprašanj in slovarja prispeli na cilj.

Na svetovnem spletu obstajajo številne mobilne aplikacije, ki vas peljejo do skrite  plaže, seznanijo z mestnim prometom, pokažejo pot do  zobarja ali  najboljše lokalne  restavracije. Vse to, če imate dostop do interneta. Sicer lahko res zaidete in doživite kakšno presenečenje, za pot do najbolje ošterije, pa boste morali vprašati domačine! A po tej epizodi »brez signala« boste imeli vsaj o čem govoriti!

No, seveda je še veliko popotnikov,  ki se na pot odpravljajo brez načrta, pričakovanj in dodatne opreme,  vendar  ostaja dejstvo,  da nas različne mobilne aplikacije vodijo od praga do praga. Tako največ časa iščemo signal,  lovimo odpiralne čase in pozabimo na ljudi in okolico v kateri se nahajamo.   So pa te aplikacije odlične za turizem, saj so na pot spravile  tudi tiste, ki imajo radi udobje znanih, preverjenih poti in preskušenih stvari.

V korak s časom je stopil tudi naš največji vseslovenski spletni turistični portal www.slovenia.info. Pravzaprav gre za Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma ali krajše SPIRIT Slovenija, ki  je v začetku  leta 2013 postala krovna  agencija za zgoraj našteta   področja. Vanjo spada tudi Slovenska turistična organizacija (STO), ki pa bo s 1. 8. 2015, postala ponovno  samostojna.

Na trg mobilnih turističnih zemljevidov so poslali   aplikacijo Slovenia's Top 50 in Top 100.  Mi smo se podrobneje seznanili s  Slovenia's Top 50, ki zajema 50 najlepših destinacij v Sloveniji. Deluje na napravah z operacijskimi sistemi Apple iOS, Android in Microsoft Windows Phone 8. Aplikacija je zasnovana tako, da na domači strani ponuja štiri zavihke: Izbor Slovenia.info, V bližini, Zemljevid in Informacije.

Ko izberemo prvi zavihek Izbor Slovenia.info, ta odpre seznam destinacij, med katerimi lahko izbiramo, pod imenom kraja pa je navedena tudi oddaljenost od našega trenutnega nahajališča. Ob pritisku na izbrano destinacijo se odpre kratka informativna stran kraja z naslovno sliko in gumbi različnih rubrik, kot so:

-          Informacije: Tu dobimo vse najpomembnejše podatke, na primer naslov, telefonsko številko, elektronski naslov in dostop do spletne strani, delovni čas ali urnik obiskov ter kratek opis kraja.

-          Zemljevid: Ob izbiri te rubrike, se pokaže lokacija kraja in označena pot, ki nas vodi od trenutnega nahajališča do izbranega kraja, torej aplikacija vklopi tudi navigacijo.

-          Telefon: Aplikacija nam ob pritisku vpiše številko v način za klicanje.

-          Email: Ob izbiri te rubrike nas preusmeri v našo elektronsko pošto, da lahko sestavimo sporočilo ali pošljemo povpraševanje.

-          Splet: Ob pritisku na gumb odpre spletno stran izbrane destinacije.

-          V bližini: Ob pritisku na to rubriko pa nas aplikacija vpraša, kaj nas zanima: Atrakcije, Hrana in vino, Nastanitve, Aktivnosti, Dogodki, Kraji.

Naslednji zavihek na domači strani se imenuje V bližini in nam pokaže, kateri znameniti kraji se nahajajo nedaleč stran od nas, ob izbiri kraja pa nas aplikacija zopet preusmeri na kratko informativno stran destinacije z naslovno sliko in šestimi razdelki. Tretji zavihek na osnovni strani, imenovan Zemljevid, pa nam na zemljevidu Slovenije pokaže vseh 50 najzanimivejših krajev, nato pa si lahko po regijah izberemo, kam se bomo odpravili. Zadnji zavihek je imenovan Informacije, kjer se nahaja kratek opis aplikacije in kaj ta ponuja, spodaj pa so navedeni avtorji fotografij.

V skrajnem levem zgornjem kotu lahko vidimo logotip »I feel Slovenia«, ki služi tudi kot gumb »nazaj«, saj nas ob pritisku vrne na prejšnjo stran.

V desnem zgornjem kotu pa imamo gumb, ki omogoča, da aplikacijo delimo na ostalih omrežjih, kot so Facebook, Gmail, Messenger, WhatsApp, Twitter in podobno, odvisno od tega, katere aplikacije socialnih omrežij imamo naložene na naši napravi.

Aplikacija ponuja enostavno uporabo in lahko dostopne osnovne informacije za 50 najbolj zanimivih turističnih krajev. Vsak kraj je predstavljen kratko in jedrnato tako z besedilom, kot tudi z lepo in privlačno fotografijo, izpostavljene so kontaktne informacije in preusmeritve na spletno stran za podrobnejši ogled ob morebitnem večjem zanimanju turista. Vsekakor je vizualno lepo urejena in pregledna, obarvana je v zeleno barvo in vsebuje logotip prepoznavnosti Slovenije v tujini, imenovan »I feel Slovenia«, namenjen turistom in vsem ostalim, ki jih pot vodi skozi našo deželo.

Odzivnost je hitra, seveda pa je dostopnost določenih informacij odvisna od povezave internetnega omrežja. Brez nje namreč ne moremo vključiti navigacije ali obiskati spletne strani ponudnika.

Na splošno je celota dobro zasnovana, ciljni uporabniki pa turisti in vsi, ki imajo in znajo uporabljati mobilne naprave.   Slabost aplikacije je, da je ne moremo naložiti  na starejše modele mobilnih naprav in  obstaja samo v angleškem jeziku. V sklopu destinacij in njenih podrubrik velja razmisliti o slikovni informaciji oz. ikoni,  ki bi označevala  naprave in poti za  lažje dostopanje ljudem z omejenimi gibalnimi sposobnostnimi. 

Aplikacija je brezplačna,   izbrane pa so resnično najpomembnejše in najbolj reprezentativne točke, po katerih je Slovenija znana tudi v tujini. Izbor je primeren, ne glede na to, da je poleg teh še veliko kotičkov naše domovine, ki so prav tako dih jemajoči.  

In prav tukaj nastopite vi; vabimo vas, da nam sporočite vašo top slovensko destinacijo.   Tiste, ki nam boste sporočili in predstavili zanimive in privlačne, a neodkrite kotičke Slovenije,  bomo nagradili s promocijskimi darili I FEEL SLOVENIA, ki jih prispeva STO.   Deseet najbolj zanimivih krajev bomo predstavili v rubriki Odkrivajmo Slovenijo.

Prisrčno vabljeni, da nam odgovore in predloge pošljite na; vesna.vuksinic-zmaic@zdruzenje-sim.si

iphone01iphone02iphone03iphone04iphone05iphone06iphone1iphone2

Nazaj na prejšnjo vsebino