65 let Združenja Slovenska izseljenska matica

Objavljeno dne/Published on: 22.02.2016

V letu 2016 praznuje Združenje SIM 65 let svojega neprekinjenega delovanja. Od leta 1951 s svojim delovanjem in povezovanjem s Slovenci z vsega sveta vzdržuje stike, pomaga in sodeluje s posamezniki in slovenskimi kulturnimi društvi .
To leto bo polno dogodkov, razstav, predavanj, okroglih miz na katerih bomo obravnavali tematiko naših izseljencev in z vsemi dogodki bomo obeležili to visoko obletnico in že sedaj vabimo, da se jih vsi, ki vas zanima, udeležite!

65th Anniversary of the Association Slovenska izseljenska matica
In 2016, the Association Slovenska izseljenska matica is celebrating the 65th anniversary of its continuous operation. Since 1951, it has been connecting Slovenians from all over the world and helping individuals as well as Slovenian cultural associations.
This year will be full of events, exhibitions, lectures and roundtables that will enable us to discuss the topic of Slovenian emigration and celebrate this honorable anniversary.

Začeli smo 11. februarja, ko smo v preddverju velike čitalnice v narodni in univerzitetni knjižnici ( NUK ) v Ljubljani odprli razstavo, kjer smo predstavili revijo Rodna gruda, Slovenski izseljenski koledar in knjige, ki smo jih izdali pri SIM napisali pa so jih naši izseljenci z vsega sveta.

Z glasbenim uvodom sta nas v  prireditev popeljala mlada sopranistka Tadeja Pance v spremljavi pianista Marka Petrušiča.

Vse prisotne je najprej pozdravil namestnik ravnateljice NUK mag. Zoran Krstulović, ki je v svojem nagovoru poudaril pomembnost pisane besede vseh, ki literarno ustvarjajo v tujini pišejo pa še vedno v slovenščini. Predsednik združenja SIM g. Sergij Pelhan je predstavil delovanje združenja, glavne dosežke in izrazil željo po nadaljnjem  dobrem sodelovanju z našimi izseljenci. Ob visokem jubileju je Združenju čestital direktor javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Igor Teršar, v imenu Ministrstva za kulturo in v imenu ministrice mag. Julijane Bizjak Mlakar se je čestitkam pridružil državni sekretar Anton Peršak. V imenu ministra g. Gorazda Žmavca z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pa je prisotne nagovoril in čestital Združenju SIM sekretar dr. Zvone Žigon. Slavnosti govornik na odprtju razstave je bil akademik Ciril Zlobec, ki nas je vse navdušil  s svojim govorom kjer je izpostavil, da se bomo morali čedalje bolj zazreti sami vase in na potovanju iz sebe v samega sebe prodreti do svojega bistva. Človek enostavno mora vedeti kje so njegove korenine, od kod izhaja. V času globalizacije in asimilacije je to še posebno težko pa vendar v določenem trenutku človekovega življenja bistvenega pomena. Hvala mu za te njegove misli.

Nazaj na prejšnjo vsebino