Pozdravljeni bralci Rodne grude!

Objavljeno dne/Published on: 04.07.2016

Moja predhodnica je zapisala v uvodniku lanskoletne Rodne grude, da je sprememba edina stalnica v življenju. In res je tako.
Zadnja tri leta smo tiskali Rodno grudo ob koncu leta in v njej predstavili zanimive Slovenke in Slovence, ki živite po vsem svetu, predstavili čudovite kotičke naše države, slovenska kulturna društva, ki v tujini skrbite za ohranjanje jezika, kulture, pripadnosti slovenskemu narodu… Še bi lahko naštevala zanimive naslove člankov objavljenih v našem časopisu pa vendarle upam, da ste jih imeli priložnost sami prebrati. Letos pa smo se odločili za spremembo in zato je tiskana Rodna gruda pripravljena za zanimivo branje že junija meseca.
Zakaj tako? Letošnje leto je namreč polno pomembnih obletnic. Predvsem je tu 25. obletnica samostojne Slovenije, ki jo obeležujemo Slovenci po vsem svetu. Nekaj člankov je posvečeno prav tej temi.

Združenje SIM  praznuje   65. obletnico neprekinjenega delovanja. Ob otvoritvi razstave 12. februarja letos v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, kjer smo predstavili Rodne grude, Slovenski izseljenski koledar, ki smo jih na matici izdajali v preteklosti  polnih 50 let ter knjige naših izseljencev, ki smo jih v 65. letih tiskali, je bil slavnostni govornik akademik Ciril Zlobec. Vsem nam v razmislek nekaj njegovih uvodnih misli govora, ki ga v nadaljevanju v celoti predstavljamo:  » Današnji čas po vsem svetu poteka morda največja asimilacija, kar smo jih kdaj doživeli, selitev celih narodov in skupin. Tistim, ki jih sprejemajo oz. sprejemamo, se postavlja tehnična označba in opravičilo za predvideno asimilacijo oz. integracijo kot pogoja za sožitje. Če hoče človek, ki pride v večinsko okolje, kolikor toliko normalno živeti, naj bi se čim prej v celoti asimiliral, prilagodil, postal nekdo, ki ni več to, kar je bil, ni pa še to, kar naj bi bil - skratka, zelo, zelo zmedena, izgubljena osebnost. Življenje potiska izseljenca ali begunca v nasprotju z njegovo voljo ali restriktivnimi zakoni, ki jih morda tudi ni, kot tistega, ki se mora ali hoče oddaljiti, odtrgati od svojega matičnega jedra.«

Ravno te dni smo zaključili tudi s  25. likovno kolonijo za slikarke in slikarje slovenskega rodu iz vsega sveta, postavili razstavo otroških risb in slik na matici in na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki so prispele na natečaj, ki smo ga objavili spomladi. Hvala še enkrat vsem mladim umetnikom za sodelovanje na natečaju.

Dobrodošli doma bo letos v začetku julija v zeleni prestolnici Evrope, ki jo ravno tako predstavljamo in vabimo na zanimive kulturne dogodke na katerih se bodo prestavile kulturne in umetniške skupine Slovencev iz sveta. Ravno v združevanju v kulturna društva in seveda skupaj s posamezniki  z ohranjanjem svoje kulture in jezika ustvarjamo skupni kulturni prostor. Vabljeni!

Ponujamo vam veliko zanimivega branja v katerem si želimo, da bi uživali in spoznali tudi nove stvari.

Hvala vsem sodelavkam in sodelavcem, ki s svojimi članki omogočate nastajanje našega časopisa.

Jasmina Ilič Draković, urednica

Nazaj na prejšnjo vsebino