Slovenski umetnik sliko podaril Obami

Objavljeno dne/Published on: 01.03.2013

V galeriji Slovenskega veleposlaništva v Washingtonu so v sklopu prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku odprli tudi razstavo umetnika Jožeta Svetine, ki je eno od svojih slik podaril ameriškemu predsedniku Obami.

Za razstavo oljnih slik v Washingtonu z naslovom Moja lepa domovina se je Svetina odločil na predlog svojih znancev iz ZDA, na našem veleposlaništvu pa so to zamisel nemudoma podprli.  »Seveda so bile priprave dolgotrajne,« pravi sogovornik, ki je za to priložnost izbral serijo olj na platno na temo slovenske pokrajine.  »K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da je bila Slovenija letos nominirana za deset najbolj priporočljivih turističnih držav na vsem svetu,« pojasnjuje umetnik, ki se same otvoritve zaradi splošnega varčevanja, delno pa tudi zaradi zdravstvenih težav ni mogel udeležiti. »Razstava je izredno uspela, veleposlanik Roman Kirn mi je sporočil, da so jih slike prevzele, odločitev, da sem predsedniku Obami podaril sliko, pa je, tako kot razstavo samo, izredno toplo pozdravila Bela hiša,« dodaja.

razstava

Obama je prejel sliko Šolarja s torbico v roki. Podobne slike sta prejela že njegova predhodnika Clinton in Bush, ki sta se umetniku  tudi osebno zahvalila s pismom, podobno pa bo, kot so takoj napovedali, storil tudi Obama.

Razstava bo na ogled do sredine maja, nato pa bo potovala v Cleveland ali New York.

»Prisotnost v Ameriki bom  izkoristil za predstavitev  še v  katerem drugem mestu, morda tudi v Kanadi. V glavnem pa tudi zaradi tega, ker je bila Slovenija turistično tako visoko povzdignjena,« pravi Svetina, ki si želi, da bi v  Clevelandu razstavo videli naši rojaki, med katerimi je tudi veliko njegovih sorodnikov. »Trije bratje mojega očeta, Tone, Janez in Jaka, so že pred prvo svetovno vojno dobili zaposlitev in trajno bivanje v Ameriki. Nekateri njihovi potomci so obiskali Slovenijo in se navdušili nad lepotami Slovenije in prijaznostjo njenih prebivalcev,« pojasnjuje sogovornik.

Jože Svetina živi in dela v v Zavodnjah nad Šoštanjem, do zdaj pa je imel že več kot 200 samostojnih in skupinskih razstav po vsem svetu. V motivnem svetu ostaja zvest kadru krajevnega pejsaža, pri čemer občuteno prenese na platno lepote različnih krajev Slovenije in njenih znamenitosti. Za svoje delo je prejel tudi različna priznanja, v  Šoštanju pa je bil leta 2009 imenovan za »častnega občana«.

Blanka Markovič Kocen

razstava3

Nazaj na prejšnjo vsebino