Slovenci po svetu ob izvolitvi Frančiška I.

Objavljeno dne/Published on: 05.04.2013

13. marca, potem ko je ob belem dimu nad Sikstinsko kapelo oči v Vatikan upiral ves svet, so bili najbolj presenečeni Argentinci. Jorge Mario Bergoglio, nekdanji buenosaireški nadškof, je postal prvi neevropski, argentinski in jezuitski papež v zgodovini. Da bi z nami delili mnenje in občutke ob novici, smo poprosili člane slovenske skupnosti v Argentini, odzvali pa so se slovenski rojaki z vsega sveta.

Presenečenje in veselje v Argentini

»Vem, da je kar nekaj Slovencev imelo neposreden stik z njim. Seveda smo Slovenci v Argentini kot vsi drugi Argentinci izredno zadovoljni z novim papežem. Kar nisem mogel verjeti, da je to sploh res, saj skoraj ni imel možnosti predvsem zaradi starosti,« nam je povedal Andrej Žnidar. Pravi, da kardinala Bergoglia ni osebno spoznal, kar zdaj glede na to, kako blizu mu je bil, res obžaluje. »Sem pa veliko slišal in bral o njem, o njegovi preprostosti in dobrosrčnosti predvsem do najbolj revnih. Čeprav se zdi sramežljiv, ima v resnici močan značaj, ki ga je izkazal kot vodja argentinske Cerkve. Upal si je povedati marsikaj, zato je bil deležen nasprotovanja državne vlade.«

Slovenska skupnost v Argentini

Mladi argentinski Slovenec meni, da je ena od prednosti papeža dober odnos do predstavnikov drugih verstev, ter verjame, da bo zaradi simpatičnosti in skromnosti priljubljen, kar se je pokazalo že, ko se je pojavil na balkonu bazilike Sv. Petra.

Podobno pravi Ani, že več kot 30 let učiteljica v slovenski šoli v Buenos Airesu. Novica je zanjo pomenila prijeten šok in resnično veselje. »Kot katoličanka sem najprej vesela, da imamo novega papeža, zanj vedno molimo v zakonu. Prva misel, poleg veselega presenečenja, je bila prošnja Bogu, naj mu podeli milost, da bo dober pastir katoliške črede, da bo uspešno vodil Cerkev in veliko dobrega storil zanjo.« Ob krizi, ki preveva katoliško cerkev, je po sogovorničinem mnenju »še toliko bolj potrebna trdna oseba, ki se drži vrednot in bo dajala pravilne smernice katoličanom in tudi vsem drugim.

Dan po izvolitvi Bergoglia je bil tudi v slovenskem društvu na sestanku argentinski papež glavna tema, je dejala Ani. »Vsem je v ponos in veselje. Splošno mnenje vseh je, da je dobra, plemenita oseba, ki lahko ogromno dobrega naredi za Cerkev. Zelo dobro pozna položaj Latinske Amerike. Vedno je pozorno poslušal ljudi, ki jih je srečal, tako da je dobro seznanjen z realnostjo in njihovimi potrebami. Ni oseba, ki bi se izogibala težavam, ampak prevzema vso odgovornost svojega poslanstva.«

Ani pa še dodaja, da papežu, ki se je že kot nadškof spopadal s politiko, seveda ne bo zmanjkalo polen pod nogami: »Bergoglio se ni zavezal z vlado, povedal jim je resnico v obraz, pa če jim je ta bila všeč ali ne. Zagotovo koristi ni imel ... Prej nasprotno.«

Novica odmeva tudi v skupnostih v Avstraliji in Kanadi

Anijinim besedam pritrjuje avstralska Slovenka, ki svojega imena ni želela razkriti: »Malo je o novem papežu mogoče prebrati tudi v svetovnem tisku. Pravijo predvsem, da je skromen človek, kar je vsekakor vrlina, upajmo, da bo takšen tudi ostal. Najti pa je mogoče tudi slabe novice, kar bodo nasprotniki prej ali slej znali uporabiti za boj proti njemu in Cerkvi.«

Pravi, da so tako v Avstraliji med drugim nemudoma zaokrožile novice o morebitni vpletenosti argentinske cerkve v zločine vojaške diktature, a o tem, pravi, ne more soditi.

»Težko je pisati o nekom, ki ga skoraj nihče po svetu ne pozna. Vsi katoličani imamo upanje, da so kardinali izbrali najboljšega med njimi. To dejstvo bomo lahko verniki iz RKC potrdili šele čez čas: 'Po njih delih jih boste spoznali.' Prav slovenska Cerkev potrebuje temeljite spremembe v samem vrhu; najprej, da se opravičijo nadškofu msg. Uranu za krivico, ki so mu jo prizadeli, in mu vrnejo zasluženo dostojanstvo. Če se ne bo nič zgodilo v tej smeri, bomo vedeli, da se tudi v Vatikanu ni nič spremenilo,« je sklenila svoj dopis.

Iz Kanade se je oglasil član slovenskega doma v Torontu Oscar Koren: »Slovenci tukaj smo veseli, da je papež prišel iz novega sveta, iz Južne Amerike. Govorilo se je, da bo imel možnost za izvolitev tudi kanadski kardinal, pa ni bilo tako.« Pravi še, da z zanimanjem spremljajo novice o novem papežu in da so »do zdaj to samo dobre novice«.

… in med Slovenci v Švici

»Tudi na slovenski maši v Baslu, ta je tretjo soboto v mesecu, se je pokazalo, da smo navdušeni nad novim papežem,« je zapisala Ljudmila Schmidt Semerl. »Mag. Taljat je v pridigi navdušeno pripovedoval o presenečenjih, ki jih povzroča papeževa skromnost v Rimu.«

Dvajset udeležencev svete maše iz treh držav je, kot pravi, delilo veselje in velike upe. Dodaja še, da je to veliko priznanje za jezuitski red, ki ni vedno užival naklonjenosti, v Švici je bil tako do leta 1973 celo prepovedan. Sama je izvolitev južnoameriškega papeža nekako pričakovala, to je po njenem mnenju ura za zgodovinsko pravičnost, hkrati pa nuja za cerkveno verodostojnost.

"Naši časopisi poročajo tudi o vojaški diktaturi v Argentini in poskušajo podtakniti, da je bil papež Frančišek kolaborant režima. To me zelo spominja na zgodbi škofov Rožmana in Vovka, ki sta bila prav tako žrtvi laži in nasilja. Morda bo slovenska zgodovina cerkve odprla novo poglavje pod novim papežem. Za Slovenijo je to pomembno, ker slovenska argentinska skupnost pomeni most z rodno Slovenijo, kar bo lahko odločilno za našo prihodnost,« je med drugim še zapisala upokojenka, ki že 46 let živi zunaj slovenskih meja.

Maja Kračun

Nazaj na prejšnjo vsebino