Globalne spremembe svetovnega etosa na lokalni ravni

Objavljeno dne/Published on: 02.05.2013

V Cankarjevem domu v Ljubljani je sredi aprila potekal posvet Svetovni etos – lokalno in globalno, ki ga je pripravilo nedavno ustanovljeno gibanje Svetovni etos Slovenija kot del svetovnega gibanja Weltethos.

Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic in častna pokroviteljica posveta, je uvodoma poudarila pomen vrednot in etike v obdobju interneta in nasilja. Opozorila je na vse večjo prisotnost  virtualnega sveta interneta, ob katerem odraščajo otroci in na izjemno pomembno vlogo staršev in učiteljev pri vzgoji in razlagi aktualnih pojavov.

Podrobneje smo spremljali popoldansko okroglo mizo, na kateri so se ob vodstvu dr. Marka Pavlihe ugledni gostje spraševali, kako očistiti in pomladiti slovensko družbo.

Svetovni etos

Doma ni služb za v tujini šolane strokovnjake

Dr. Klemen Jaklič, predavatelj na univerzi Harvard, ki je v ZDA, zibelko ustavnega prava, odšel pred trinajstimi leti, da bi študiral primerjalno ustavno pravo, je na temelju lastne izkušnje pojasnil, kaj mlade odganja iz domovine. Dr. Pavliha je ob tem postregel z oceno, da jih je leta 2012 Slovenijo zapustilo kar 7.000.  Čeprav si je želel prispevati k razvoju ustavnega prava doma, kamor se je vrnil z družino, je dr. Jaklič kmalu ugotovil, da vrhunski strokovnjaki-povratniki v Sloveniji niso zaželeni, češ da ni denarja.  »Slovenske univerze nočejo konkurence in ker se slovenska znanost ne usmerja k odličnosti, tudi zagona gospodarstva ne moremo pričakovati,« je dejal dr. Jaklič, voditelj okrogle mize pa je v nadaljevanju nanizal še nekaj podobnih zgodb, ko v tujini šolani strokovnjaki doma niso mogli najti služb.

Krizo povzročajo nesrečni ljudje

Publicistka in nekdanja profesorica na FDV Manca Košir je slovensko prislovično nagnjenost k zagrenjenosti, zavisti, samomorom pripisala strahu pred novim vetrom, drugačnimi pogledi… Koširjeva je prepričana, da krizo, zlo in razprtijo povzročajo nesrečni ljudje.

Janez Matos, najmlajši udeleženec omizja, je izrazil prepričanje, da se briljantni posamezniki utapljajo v povprečju, ki prevladuje v Sloveniji. »Okolje ne sprejema nadpovprečnosti,« je poudaril Matos, medtem ko je Rok Svetlič, izredni profesor filozofije na Univerzi na Primorskem dodal, da Slovenci nismo sposobni vzeti svet za svojega.

Slovencem manjka morale

Pred posebno dilemo je voditelj okrogle mize postavil dr. Zvoneta Štrublja, dolgoletnega vodjo slovenske katoliške misije v Stuttgartu, ki zdaj deluje v Beneluxu: »Kaj bi storil, če te pojutrišnjem povabimo v vlado za ministra za etično prenovo Slovenije?« A sogovornika ni spravil v zadrego: »Naredil bi deželo možnosti in priložnosti, da mladi ne bi odhajali v tujino.« Dr. Štrubelj je prepričan, da Slovencem manjka morale, poštenosti, etičnosti, pripravljenosti na medsebojno pomoč.

Dobro obiskana okrogla miza se je nadaljevala z vprašanji udeležencev in je predstavila nov pogled in novo smer na poti, po kateri naj bi se Slovenija v prihodnje razvijala.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Nazaj na prejšnjo vsebino