Učenje slovenščine za vse in vsakogar

Objavljeno dne/Published on: 06.06.2013

Ohranjanje maternega jezika in kulture je ena izmed temeljnih človekovih pravic. Zunaj Slovenije živi približno 500.000 Slovencev in njihovih potomcev, skrb zanje pa je izmed prednostnimi nalogami države Slovenije; v Evropi je organizirano poučevanje dopolnilnega pouka slovenščine in slovenščina v Evropskih šolah, v prekomorskih državah pa pouk slovenščine in drugih predmetov v slovenskem jeziku – sobotne »šole«. V poletnem času tudi v Sloveniji ponujamo različne intenzivne tečaje učenja slovenskega jezika, katerih pregled, skupaj s celoletnimi spletnimi tečaji in tečaji slovenščine v Berlinu si lahko ogledate v pričujočem prispevku.

Poletna šola slovenskega jezika tudi letos vabi!

Med najbolj znane tovrstne oblike izobraževanja gotovo sodi Poletna šola slovenskega jezika, ki jo pripravlja Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Letos bo potekala že dvaintridesetič, in sicer  od 1. do 26. julija 2013 na Filozofski fakulteti v Ljubljani,  na Aškerčevi 2. Namenjena je vsem, ki se želijo naučiti slovenščine in so stari najmanj 18 let.

Kot nam je pojasnila Jana Kete Matičič, strokovna sodelavka Tečajev slovenščine, bo šola potekala v obliki 4-tedenskega tečaja od 1. do 26. 7. 2013 in 2-tedenskega  med 1. in 12. 7. 2013 ali 15. In 26. 7. 2013.

Udeleženci  lahko izbirajo tudi med dvotedenskim (40 ur) ali štiritedenskim dopoldanskim tečajem, ki obsega 80 ur, vsak dan po 4 šolske ure, 20 ur na teden, od ponedeljka do petka od 9.00 do 12.30

 »Če se želijo udeleženci še intenzivneje učiti slovenščine, se lahko odločijo za izbirni popoldanski tečaj, to je dve dodatni šolski uri pouka na dan. Te tečaje pripravljamo med 2. In 12. 7. 2013 in/ali 16. In 26. 7. 2013, vsak dan po 2 šolski uri, 18 ur v dveh tednih, od ponedeljka do petka od 14.00 do 15.30,« še dodaja Kete-Matičičeva.

Za mlajše od 18 let Center organizira Mladinsko poletno šolo slovenskega jezika. Potekala bo od 1. do 12. julija 2013, namenjena pa je mladostnikom, ki so stari od 12 do 17 let. Mladinska poletna šola bo potekala na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana na Kardeljevi ploščadi 16 v Ljubljani.

Poletni tečaji slovenskega jezika

Učenje tudi v Tolminu

 Poletno šolo slovenščine tradicionalno prireja tudi Center za šolske in obšolske dejavnosti v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo. V CŠOD Tolmin bo letos potekala od 27. julija do 4. avgusta. Prijavijo se lahko otroci od 8. do 14. leta, potomci Slovencev, ki živijo po svetu. Dobrodošli so tako začetniki, nadaljevalci kot tudi izpopolnjevalci. Otroci so razdeljeni v skupine po znanju in starosti. Slovenščino učijo izkušene učiteljice jezika, spremljevalni program pa vodijo učitelji CŠOD. V dvotedenskem programu tako ne bo manjkalo zanimivih dejavnosti, kot so lokostrelstvo, plezanje, izlet z ladjico po Soči, likovna delavnica, glasbeni večer ob ognju, rafting po reki Soči, filmski večer...

Pokrovitelj šole je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Udeležba je tako brezplačna (doplačilo je le za rafting), starši morajo poskrbeti za prevoz do Tolmina.

»Glede na izkušnje se v Poletno šolo prijavi več otrok, kot jih lahko sprejmemo. Lani, na primer, se je prijavilo 90 otrok, sprejeli pa smo jih lahko le 55. »Odslovljene smo povabili v program Raziskujmo Slovenijo na CŠOD Peca pri Mežici, ki bo tudi letos, in sicer 28.7. do 4.8. 2013. Ta program je malo krajši, ponuja pa vsakodnevno učenje slovenščine in veliko zanimivih dejavnosti, kot so orientacija z GPS, lokostrelstvo, eno noč spanje v šotoru, rezbarjenje, s kanuji po Dravi, kolesarjenje po rudniku.... Tudi ta program je delno sofinanciran s strani ministrstva. Delež sofinanciranja je tu odvisen od števila udeležencev - lani so morali udeleženci plačati polovico stroška, 70 €, letos je celotni znesek 139 €. V program Raziskujmo Slovenijo pa sprejemamo do zasedbe mest in ni roka. Mogoča je tudi neposredna prijava v ta program,« pojasnjujejo organizatorji. Dodatne informacije lahko najdete tudi na www.csod.si pod rubriko Aktivne počitnice.

Na »slovenskem Mediteranu« Slovenci z vsega sveta

Tečaji slovenščine »HALO! Tukaj slovenski Mediteran!«, ki jih prireja Fakulteta za humanistične študije iz Kopra,  bodo letos potekali že dvajsetič, in sicer od 15.7. do 28.7.

»Po izkušnjah iz prejšnjih let se tečaja udeležuje največ tečajnikov slovenskega rodu, izseljencev iz ZDA, Kanade in Argentine, pridejo pa tudi predstavniki slovenske manjšine iz sosednjih Italije in Avstrije,« pravi doc. dr. Irina Makarova Tominec. »Nekaj let beležimo stalni pritok tečajnikov iz Rusije, ki so samoplačniki. Številni so tečajniki iz držav bivše Jugoslavije.«

Na podlagi razvrstitvenega testa tečajnike razvrstijo v začetno, nadaljevalno ali izpopolnjevalno skupino.

Dopoldanski čas je namenjen učenju, popoldan pa individualnim konzultacijam  z domačimi študenti slovenščine, popoldanskim aktivnostim - delavnicam nacionalnega petja, plesa, filma, literarni oziroma prevajalski delavnici. Redno organizirajo izlete po Slovenski Istri, tudi z ladjico. Tečaji se zaključijo z izpitom in izdajo uradnih potrdil. Več informacij najdete na spletnih straneh http://www.fhs.upr.si/sl/tecaji/poletne-sole/halo

Spletni tečaji za učenje slovenščine

Vsem, za katere slovenščina ni prvi jezik, spletni tečaji ponujajo možnost, da se na preprost, široko dostopen in prijeten način začnejo učiti ali poskušajo svoje znanje izpopolniti.

 Interaktivni tečaj slovenščine - učenje slovenščine na daljavo  je razvil Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik na Filozofski fakulteti UL, podprla pa ministrstva Republike Slovenije, na Institutu za slavistiko hamburške univerze pa so pričeli razvijati spletni tečaj za učenje slovenščine za mladostnike in odrasle za nemško govoreče področje.

 Še v Berlin….

 Boštjan Dvorak na hamburški univerzi vodi tečaj slovenščine  ob ponedeljkih, med 19. in 21. uro, splošni za vse udeležence pa poteka ob torkih ob teh urah, na zunanjem ministrstvu v Berlinu. »Poleg tega je v tem semestru potekal tudi ob ponedeljkih in sredah dopoldne ter torkih, četrtkih in petkih popoldne po dogovoru,« še dodaja Dvorak.

Blanka Markovič Kocen

SLIKA – VIR: FHS Koper

Nazaj na prejšnjo vsebino