Slovenci na Švedskem: v mislih na Slovenijo, a ostajajo

Objavljeno dne/Published on: 04.07.2013

Najbrž jih ni veliko, ki so pred letošnjim izborom pesmi Evrovizije slišali za Malmö, prijetno mesto na jugu Švedske. Šteje nekaj več kot 300 tisoč prebivalcev, ti pa prihajajo z vseh koncev sveta. Švedska jim je postala drugi dom. Tako kot tudi več kot 200 Slovencem, ki so v 60-ih letih prejšnjega stoletja svojo prihodnost videli na severu.

»Veste, mi, ki smo odšli na Švedsko, smo bili bili pravzaprav malce pustolovski. Želeli smo si malo eksotike,« v smehu pove Mira Dekanič, ki je pred več kot štirimi desetletji zapustila Slovenijo.

Prva in druga generacija Slovencev v Malmöju na skupnem pikniku

Prva in druga generacija Slovencev v Malmöju na skupnem pikniku

Gospa Mira je tudi ena izmed 210 članov, kolikor jih šteje Slovensko kulturno društvo Planika v Malmöju, ki bo prihodnje leto obeležilo 40 let.  V vitrinah v prostorih društva so razstavljena številna priznanja z različnih kulturnih in športnih prireditev. »Ja, smo kar aktivni, se še radi zberemo ali pa kaj organiziramo. Če kot društvo ne prijaviš svojega načrta in projektov, namreč ne dobiš občinskih sredstev za delovanje,« razloži gospa Ivanka Franseus, predsednica društva. »Vedno se najde kakšna zamisel. Tako smo na primer imeli tečaj italijanskega jezika, pa kuharski tečaj, prirejamo večerje. In seveda - pojemo!«. V okviru Društva Planika so že leta 1976 ustanovili pevski zbor- edini slovenski pevski zbor v Skandinaviji. »Izdali smo tudi svojo zgoščenko Majolka,« ponosno pove kapelnik Johanes Likar.

  Po eni od vaj pevskega zbora, 2012

Janja Lakner Anžin

Foto: arhiv Društva Planika

Nazaj na prejšnjo vsebino