Slovenski likovniki iz sveta na tradicionalni koloniji

Objavljeno dne/Published on: 05.07.2013

Na Mostu na Soči je junija potekala 23. likovna kolonija za Slovence po svetu. Zaključka z otvoritvijo razstave se je 14. junija udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel.

Letošnja likovna kolonija je potekala po ustaljenem in zanimivem programu. V petek, 7. junija, sta izbrane likovnike pozdravila predsednik Turističnega društva most na Soči in soorganizator  kolonije Rado Taljat ter predstavnica SIM Ženja Pižent Shadolc, udeleženci z vseh koncev sveta, od Jamajke do Novega Sada, pa so med drugim spregovorili nekaj besed o svojih likovnih dosežkih.

Zvečer so organizatorji  likovnikom, med katerimi so se nekateri kolonije udeležili že v prejšnjih letih, predstavili tudi program, ki je obsegal več kot samo likovno ustvarjanje,  saj domačini udeležencem v tednu kolonije predstavijo tudi okoliške znamenitosti, obrtnike domače obrti, v času kolonije pa potekata tudi prireditvi Gospodarski dnevi in Noč na jezeru, ki privabita številne turiste in goste iz vseh krajev Slovenije.

kolonija2

Letošnja razstava, ki je sicer vsakič poseben dogodek na koloniji, je bila toliko bolj slovesna, ker jo je odprla ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel. V svojem nagovoru je poudarila pomembnost izražanja skozi umetnost med slovenskimi izseljenci in dodala, da  Urad tovrstno dejavnost vedno podpira. Poudarila je možnosti  za širitev ustvarjalno-umetniškega in drugega delovanja, krepitev slovenskega rodoljubja, spodbujanje srečevanja ter povezovanja Slovencev in vseh ljudi dobre volje, kar je v današnjih težkih časih, ko je Slovenija na pragu novih sprememb, vse bolj pomembno.

Min istrica-kolonija

Tako organizatorji kot umetniki so bili počaščeni zaradi ministričine prisotnosti. Letošnja likovna dela so bila, mogoče tudi zaradi teme, »Ujeto v kvadrat«,v večini  abstraktna, vendar so se  med izbranimi deli našli tudi izrazito realistični motivi čudovite pokrajine Mosta na Soči. Nemalo likovnih del je med obiskovalci vzbudilo zanimanje za nakup slike. To je zagotovo poklon izvrstnemu delu in dobra motivacija za nadaljnjo umetniško ustvarjanje.

V. V. Z., B. M. K.

Nazaj na prejšnjo vsebino