Srečanje v Berlinu: kako pomladiti društva?

Objavljeno dne/Published on: 04.07.2013

Tik pred uradnim začetkom poletja je slovensko Veleposlaništvo v Berlinu pripravilo srečanje tam živečih Slovenk in Slovencev. Gostja je bila predstavnica v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Gabrijela Žagar. Več kot 50 zbranim na veleposlaništvu je med drugim predstavila prizadevanja za ohranitev slovenske identitete v tujini in težave izseljenskih društev.

Po besedah Gabrijele Žagar, ki iz Stuttgarta vodi tudi koordinacijo slovenskih društev na jugu Nemčije, si mladi, ki se selijo v Nemčijo, želijo predvsem pomoč pri iskanju zaposlitve, stanovanja ali pa pravno-formalne in uporabne nasvete. Edini način, kako povezati »nove« Slovence v Nemčiji, so športne in zabavne prireditve, ocenjuje predstavnica v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu. Izseljenska društva so mladim nezanimiva, ne vidijo nobene povezave z njimi in se vanje ne želijo vključevati. To pa je še dodaten razlog, ki obstoj nekaterih društev postavlja pod vprašaj. »Društva, ki so mladino 'spustila k skledi' oziroma k odločanju, še vedno lepo delujejo, mnogo pa jih ima v svojih vrstah le še starejše ljudi. Večina se jih zaveda, da so naredili napako, ker niso znali pritegniti mladine, vendar pa se težko poslovijo od svojih društev, čeprav bi bila za nekatere edina možnost, da se pridružijo kakšnemu drugemu društvu.«

Pristojni urad prizadevanja za ohranitev slovenske identitete v tujini podpira, vendar sta bolj kot denar pomembni želja in izvirna ideja za druženje. »Seveda bi bilo idealno imeti kakšen skupni center, ki bi služil koordinaciji (prostor za sestanke), obenem pa bi bil tudi tista prva info točka za prišleke, prostor, kjer bi lahko umetniki predstavljali svoja dela, pripravili kakšno razstavo ali drugačno turistično promocijo Slovenije, usmerjeno tudi v neslovenski del populacije. To si želimo tako v Berlinu kot tudi v Stuttgartu in okolici, kjer je največ Slovencev,« vidi kot način povezovanja Žagarjeva, kar je predstavila tudi že na novembrskem sestanku Sveta. Željo po tako imenovanem slovenskem inkubatorju, kjer bi se lahko povezovali, so izrazili tudi udeleženci srečanja, ki so glavni del razprave namenili uresničevanju različnih slovenskih projektov v Berlinu.

Janja Lakner Anžin

Foto: Boštjan Anžin

1.    Gabi+Marko

Gabrijela Žagar in odpravnik poslov na Veleposlaništvu RS v Berlinu Matjaž Marko

Veselo druženje

2.     Veselo druženje po pogovoru

Janja Lakner Anžin

Foto: Boštjan Anžin

Nazaj na prejšnjo vsebino