Priznanje Urada za mag. Milico Trebše Štolfa

Objavljeno dne/Published on: 05.07.2013

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je v prostorih Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu podelila priznanje za življenjsko delo mag. Milici Trebše Štolfa.

Priznanje je Uradu predlagala slovenska skupnost v Kanadi, saj je mag. Milica Trebše Štolfa kot arhivistka Pokrajinskega muzeja Koper v preteklih tridesetih letih skoraj vsako leto prišla za nekaj tednov med kanadske Slovence in ozaveščala društvene odbornike o pomenu arhivskega gradiva. Z dovoljenjem in sodelovanjem društvenih odbornikov je aktivno na terenu zbirala in urejala društvene arhive ter učila in motivirala društvene tajnike, da so potem sami nadaljevali s sistematskim arhiviranjem. Mag. Trebše Štolfa je napisala vrsto knjig o kanadskih slovenskih društvih, s pisanjem društvenih zbornikov pa je spodbudila tudi številna druga slovenska društva v Kanadi, da so v knjižni obliki zabeležila svojo zgodovino.

Priznanje ji je bilo podeljeno ob praznovanju 10. obletnice delovanja Slovenskega arhivskega društva v Torontu ter ob skorajšnjem izidu njene nove knjige o slovenskem društvu Sava Kitchener.

Na podelitvi priznanja Urada je bil navzoč tudi Marjan Kolarič, predsednik Vseslovenskega kulturnega odbora v Kanadi in zastopnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu. V imenu celotne slovenske skupnosti v Kanadi je gospe Trebše Štolfa tudi on vročil priznanje in kartico s številnimi podpisi in pozdravi rojakov iz Kanade. 

Štolfa

Na sliki s podelitve: ministrica Tina Komel, nagrajenka mag. Milica Trebše Štolfa, predsednik Vseslovenskega kulturnega odbora v Kanadi in zastopnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Marjan Kolarič in državni sekretar dr. Boris Jesih

Nazaj na prejšnjo vsebino