Slovenska umetnost na Veleposlaništvu RS v Buenos Airesu (Povzeto po Svobodni Sloveniji)

Objavljeno dne/Published on: 01.08.2013

Sredi julija je na Veleposlaništvu RS v Buenos Airesu svoja likovna dela razstavila Karina Ušaj, umetnica slovenskega rodu, po očetu, Carlosu Andrésu Ušaju. Gre za slike brez konkretnega motiva (razen izjem, kot na primer telefon vseh mogočih barv) , tako štirioglate kot okrogle oblike. Njena umetnost je abstraktna in posega kromatično v predmete kot omenjeni telefon in krogle. V središču umetničinega iskanja lastnega izraza je ustvarjanje z barvo oziroma barvami, saj so te slike ustvarjene z vidika terapije »reprogramiranje celičnega spomina«, s čimer se Karina tudi ukvarja. S tem doseže močan vizualni učinek, kar je pri tej terapiji nujno.

Po poklicu je tudi inženirka računalništva. V zadnjih letih je ustvarjala v hipodromu v San Isidru, Nordelti, studiu Laure Lambre  in galeriji Domus v Castelarju.  Tu tudi prebiva, tako kot njeni starši. Ti so sprva,  do Karininega sedmega leta, živeli v Villia Devoto,  kjer so obiskovali tudi slovenske klube. Karina ni izgubila stika s skupnostjo, saj obiskuje Pristavo, Naš dom v san Justu  in Triglav v Devotu.

V prihodnosti namerava razvijati povezavo med tehnologijo in umetnostjo.

Po uvodnih besedah veleposlanika Mencina  je spregovorila tudi umetnica sama in bila dokaj ganjena, še zlasti, ko je omenjala svoje slovensko poreklo in povezavo s slovenstvom.

Na koncu so si vsi navzoči, pretežno Neslovenci, ki so kljub dežju prišli na otvoritev, z velikim zanimanjem ogledali dela in se pogovarjali ob kozarcu dobrega vina in potici, ki jo je za to priložnost spekla Karinina mati. Violinist Robert Haskell iz Long Beacha, California, pa je znanimi melodijami popestril kulturni večer.

Tudi vabila je umetnica izdelala sama.

Rok Fink

Nazaj na prejšnjo vsebino