Poletna šola slovenskega jezika – več kot samo učenje

Objavljeno dne/Published on: 01.08.2013

Med 1. In 26. julijem ne na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani potekala tradicionalna, letos že 32. Poletna šola slovenskega jezika. Tik pred zaključkom šole smo se udeležencih in letošnjih vtisih pogovarjali z vodjo šole Branko Gradišar in organizatorko Jano Kete Matičič.

Poletna šola slovenskega jezika je namenjena vsem, ki se želijo naučiti slovenščine. Udeleženci morajo biti stari najmanj 18 let, mlajšim je namenjena Mladinska poletna šola.  Letošnje Poletne šole se je udeležilo 115 udeležencev, med katerimi je bilo, kot vsako leto, veliko slovenskih izseljencev in zamejcev.  »Udeleženci so prišli iz 28 različnih držav: iz Anglije, Argentine, Avstralije, Avstrije, Belgije, Bolgarije, Bolivije, Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Francije, Italije, Izraela, Japonske, Kanade, Kosova, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Rusije, Slovaške, Srbije, Škotske, Švedske, Švice, Tajvana, Ukrajine, Združenih držav Amerike,« pojasnjujeta sogovornici.

Poletna šola 1

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu sta podelila 40 štipendij, 32 za potomce slovenskih zdomcev in izseljencev, 8 pa za študente iz držav, s katerimi ima Slovenija sklenjene bilateralne sporazume.

»26 slušateljev se je udeležilo štiritedenskega dopoldanskega tečaja, 85 pa enega od dvotedenskih dopoldanskih tečajev. Veliko zanimanja je bilo tudi za izbirne popoldanske tečaje, konverzacije se je udeležilo 53 udeležencev, štirje so se pripravljali na izpit iz znanja slovenščine na srednji ali visoki ravni, šest pa se jih je dva tedna ukvarjalo s slovensko literaturo in kulturo,« pove vodja šole.

Organizatorji so udeležencem tudi letos ponudili zanimiv nabor obštudijskih dejavnosti. »Najprej smo jim pripravili spoznavno popoldne, nato se sprehodili po Ljubljani in si z ladjice ogledali ljubljanske mostove, šli na kulinarični sprehod in okušali slovensko hrano, si ogledali dokumentarni film o Aleksandrinkah. Pripravili smo jim tudi več delavnic – plesali so ljudske plese, peli slovenske pesmi, slikali panjske končnice, izdelovali lutke in uprizorili rezijansko pravljico. Šli so na izlet na Bled in Zbilje, si ogledali nastop improvizatorjev, šli na koncert Melanholikov, na bovling, obiskali NUK in Metelkovo, se preizkusili v slackliningu (hoji po vrvi, napeti med drevesa) ter tekmovali v poletnošolskem kvizu.«

poletna šola 2

poletna šola 3

Cena štiritedenskega dopoldanskega tečaja je 900, dvotedenskega 530, dvotedenskih izbirnih popoldanskih tečajev pa 155 EUR. V vse cene je vključen tudi vsakodnevni spremljevalni program. Po koncu tečaja udeleženci prejmejo potrdila o udeležbi, tisti, ki potrebujejo potrdilo o znanju slovenščine, pa se po dveh tednih Poletne šole udeležijo izpita iz znanja slovenščine (letos štirje).

Blanka Markovič Kocen, foto: arhiv CSDTJ

Nazaj na prejšnjo vsebino