Ministrica Tina Komel z nj. eks. Igorjem Popovom, veleposlanikom Republike Makedonije, o možnostih sodelovanja med republikama

Objavljeno dne/Published on: 23.08.2013

Ministrica Tina Komel se je 23. avgusta, sestala z nj. eks. Igorjem Popovom, veleposlanikom Republike Makedonije.

Obisk veleposlanika Popova v prostorih Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je bil v prvi vrsti predstavitvene narave. Z ministrico Komel sta se poleg tem, povezanih z delokrogom Urada (splošni položaj slovenske in makedonske diaspore v svetu; položaj slovenske narodne skupnosti v Makedoniji ter položaj makedonske narodne skupnosti v Sloveniji), pogovarjala tudi o možnostih sodelovanja med Republikama Slovenijo in Makedonijo na področju gospodarstva, turizma (s poudarkom na t.i. izseljenskem turizmu), kmetijstva in povezovanja na nivoju lokalnih skupnosti.

Sogovornika sta se dotaknila sodelovanja med Uradom ter makedonskima ministrstvom za zunanje zadeve in agencijo za izseljenstvo. Veleposlanik Popov je čestital ministrici Komel za izvolitev na funkcijo, pohvalil sistemsko rešitev Republike Slovenije, ki za področje odnosov s Slovenci zunaj meja domovine predvideva posebnega ministra, in se zahvalil za vso podporo, ki jo Republika Slovenija vseskozi nudi Republiki Makedoniji v procesu njenega približevanja evroatlantskim integracijam.

Dogovorjeni sta bili tudi dve bilateralni srečanji ministrice Komel z ministrom za zunanje zadeve Republike Makedonije v septembru, in sicer v okviru Blejskega strateškega foruma ter v sklopu načrtovanega obiska ministrice Komel pri slovenski skupnosti v Makedoniji.

ministrica in VP Makedonije

Nazaj na prejšnjo vsebino