Ministrica Komelova Slovencem v Makedoniji: »Lahko računate na pomoč Urada.«

Objavljeno dne/Published on: 19.09.2013

Ministrica Tina Komel si je na obisku v Makedoniji ogledala tudi proizvodni proces v slovenskem podjetju LTH Learnica v Ohridu. Direktor Robert Vodušek ji je predstavil način delovanja tega izvozno usmerjenega podjetja s 430 zaposlenimi, katerega izdelki v največji meri tvorijo sestavne dele avtomobilov visokega cenovnega razreda.

Ob vrnitvi v Skopje se je ministrica srečala z Vasilom Naumovim, direktorjem makedonske vladne Agencije za izseljenstvo. Zanimal jo je način njihovega delovanja s poudarkom na gospodarskem povezovanju matice in izseljenstva ter načini spodbujanja izseljenskih investicij v Republiko Makedonijo.

Zatem je ministrica Tina Komel obiskala Slovensko združenje France Prešeren Skopje. V društvenih prostorih jo je pričakalo 50 članov društva, njihov uveljavljeni pevski zbor pa je uvodoma zapel Zdravljico. Srečanja se je udeležila tudi peterica članov društva iz Prištine na Kosovu, kjer ni samostojnega slovenskega društva. Dolgoletna učiteljica slovenistike na Filološki fakulteti Univerze v Skopju mag. Bistrica Kranjec Mirkulovska je ministrici podarila svojo pesniško zbirko. Društvo sicer deluje že od leta 1994, sedemnajst let deluje pevski zbor, petnajst let se člani že udeležujejo slovenskega dopolnilnega pouka, imajo pa tudi številne druge delavnice, ki v društvo privabljajo tudi najmlajše. Ministrica se jim je zahvalila za njihovo delo in jim obljubila, da bo Urad tudi v težkih časih ostal trdna opora društvu.

Na prireditvi v organizaciji Slovenskega centra Skopje, ki je potekala v Narodni univerzitetni biblioteki v Skopju je ministrico pričakalo približno 50 članov društva. Posebni  gost je bil slovenski kantavtor Zoran Predin, ki je zaigral venček svojih skladb in s tem zaokrožil nastop mlajših in najmlajših članov slovenskega dopolnilnega pouka, ki so recitirali slovenske pesmi. Društvo Slovenski center, katerega eden glavnih ciljev je promocija slovenskega jezika in kulture, je sicer samostojno organiziralo zelo dobro obiskano promocijo Predinove prve knjige Druga žena v haremu, ki je naletela na močan odmev v makedonski javnosti. Ministrica je člane društva pohvalila za trud in uspehe, ki jih dosegajo in jim zagotovila, da lahko pri tem računajo na pomoč Urada.

Ministrica Tina Komel se bo pred zaključkom obiska v Republiki Makedoniji srečala še s predsednikom države dr. Gjorgijem Ivanovom.

Nazaj na prejšnjo vsebino