Spet so zazvenele harmonike

Objavljeno dne/Published on: 25.09.2013

Tretjo septembrsko soboto se je nemško mesto Augsburg odelo v slovensko glasbo, ples in narodne noše. Tamkajšnje Slovensko kulturno in športno društvo Drava je namreč pripravilo že 27. Folkloriado, prireditev, na kateri slovenske folklorne skupine, ki delujejo po vsej Nemčiji, pokažejo, kako ohranjajo tradicijo in slovensko narodno zavest.

Prireditev se je začela v popoldanskih urah, ko so v Augsburg pripotovali Slovenci z vseh koncev Nemčije, nekaj pa tudi iz domovine, s sveto mašo, ki sta jo v tamkajšnji cerkvi sv. Georga in Michaela v spomin na prvo obletnico smrti dolgoletne predsednice društva Drava Olge Habjanič darovala župnika Roman Kutin in dr. Zvone Štrubelj, ki je za ta namen pripotoval iz Strasbourga.

cerkev

zvone

Večerne ure so bile namenjene slovenski glasbi, pesmi in plesu, veličastna dvorana Parktheatra Göggingen je bila skoraj pretesna za vseh 300 udeležencev tega tradicionalnega dogodka, med katerimi  so bili tudi dr. Boris Jesih, državni sekretar z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Marta Kos Marko, slovenska veleposlanica v Berlinu, ter Peter Bossman, župan Pirana, ki je že skoraj 30 let pobraten z Augsburgom.

slavnostno omizje

napis

Po uvodnem nagovoru  augsburškega župana, ki je nekaj stavkov povedal celo v slovenščini, in gostitelja, Franca Kolmana, predsednika ŠKD Drava, je prisotne pozdravil državni sekretar dr. Jesih, ki je med drugim poudaril, da so Slovenci v Nemčiji ena najmočnejših izseljenskih ali zdomskih skupnosti v Evropi. »V tujini je najteže ohraniti identiteto in stik z domovino in Folkloriada k temu zagotovo pripomore,« je med drugim dejal državni sekretar.

zupan

kolman

jesih

»Kot čistokrvna Korošica se dobro zavedam, da je folklora ena najpomembnejših stičnih točk Slovencev, ki živijo po svetu,« pa je poudarila nova veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko, ki je Folkloriado tokrat obiskala prvič.  »Pozitivni duh, ki ga lahko vidimo, je izjemen in marsikdo tudi v Sloveniji  bi se lahko navzel tega optimizma, ki bi nam pomagal iz krize, v kateri smo,« je strnila vtise.  Po prvih dveh tednih dela na veleposlaniškem položaju ugotavlja, da makroekonomske številke o Sloveniji niso tako slabe, kot v nekaterih drugih državah Evropske unije. »Težava, ki jo imamo ta hip,  sta ugled Slovenije in mnenje o stanju v naši državi, ki sta veliko slabša od dejanskega,« je dejala veleposlanica, ki ne zanika, da imamo težave, ampak te po njenem mnenju niso tako velike, da jih ne bi mogli sami rešiti.

marta

Piranski župan Peter Bossman, Afričan po rojstvu in Slovenec po izbiri, kot se je sam izrazil, je v svojem nagovoru med drugim dejal: »Kjerkoli živite, ne pozabite, da ste Slovenci!«

bossman

Festival folklore in petja je odprla skupina pevcev ljudskih pesmi Val iz Pirana, ki je skozi vso prireditev skrbela za pevske vložke, sledilo pa je razkošje narodnih noš in plesov iz številnih slovenskih pokrajin, ki so brez izjeme poželi gromke aplavze gledalcev vseh generacij, od najstarejših do najmlajših, ki so tudi sami preizkušali prve plesne korake.

folklora1

folklora2

folklora4

folk. 6

otroci

otroci dobra

In kaj Slovencem v Nemčiji pomeni Folkloriada? Predsednik društva Drava iz Augsburga Franc Kolman:  »Predvsem veliko truda , priložnost za druženje, sodelovanje folklornih skupin…« Kolman poudarja, da organizacije ne bi mogli izpeljati brez pomoči Urada in mesta Augsburg oziroma tretjega župana Petra Graba., ki je zaslužen, da je prireditev potekala v tako lepi dvorani.

Uradni del se je seveda nadaljeval v veselem druženju ob zvokih ansambla Fantje izpod Lisce.

zabava 2

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Nazaj na prejšnjo vsebino