Ministrica Komelova za še tesnejše sodelovanje slovenskih društev na Hrvaškem

Objavljeno dne/Published on: 25.09.2013

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je ta teden začela obisk pri slovenski narodni skupnosti v Republiki Hrvaški. Srečala se je s puljskim županom Borisom Miletičem in namestnico istrskega župana ter predstojnico Urada za manjšine v Istri Giuseppino Rajko. V nadaljevanju obiska se je ministrica srečala s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Istra Pulj. Prisotna so bila tudi vodstva preostalih štirih slovenskih društev v Istri, ki so izpostavila potrebo po skupni večnamenski dvorani za manjšine, ki živijo na puljskem območju.

Ministrica Komelova je istega dne obiskala Reko, kjer se je srečala z vodstvom Slovenskih društev Bazovica, Snežnik Lovran, Gorski Kotar in z vodstvom županijskega sveta za Slovensko narodno manjšino. Predstavili so ji delovanje društev in odprte probleme.

Izpostavili so nadlokalne zadeve, ena izmed njih je avtocestna povezava med slovensko mejo Rupo in Postojno ter ministrico zaprosili za pomoč pri tem. Na pogovoru je bil prisoten tudi župan mestne občine Reka mag. Vojko Obersnel in namestnik župana Peter Mamula.

Delegacija z ministrico Tino Komel  na čelu je obiskala tudi Zadar, kjer so jo prisrčno sprejeli vodstvo in člani Slovenskega društva Lipa, predstavnika Slovenske narodne manjšine za županijo in predstavnika Mestne oblasti, podžupan dr. Zvonimir Vrančić in mestna odbornica za mednarodne odnose Anita Gržan Martinčić.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo nad organizacijo in delovanjem društev ter jih še bolj spodbudila k medsebojnemu sodelovanju, ki bi pritegnilo tudi mlajše generacije. Izpostavila je večje sodelovanje in povezovanje društev na gospodarskem področju, kar bi zagotovo pripomoglo tudi k poglobljenemu gospodarskemu sodelovanju med subjekti v RS in na obmejnih območjih sosednjih držav.

Nazaj na prejšnjo vsebino