Slikarska kolonija

Objavljeno dne/Published on: 28.02.2014

Slovenska izseljenska matica organizira tradicionalno, 23. slikarsko kolonijo za vse akademske ali ljubiteljske slikarje, ki so po rodu Slovenci, živijo pa v zamejstvu ali tujini.

Slikarska kolonija bo od 7. do 13. junija potekala v Mostu na Soči, kjer bodo slikarji tudi nastanjeni. Soorganizator, Turistično društvo Most na Soči, kolonijo gosti v okviru 42. Noči na jezeru.

Kolonija bo potekala pod strokovnim vodstvom mentorice Monike Ivančič Fajfar, ob zaključku pa bo v gostujočem kraju slikarska razstava. Vsak udeleženec kolonije pusti dve svoji deli organizatorjem, le-ti pa krijejo stroške prehrane, prenočišča in osnovnega materiala. V kraj, kjer se bo odvijala slikarska kolonija, slikarji pridejo na lastne stroške.

Naslovna tema slikarske kolonije 2014 bo Svetloba miru in upanja (besedilo teme sledi v nadaljevanju).

Vsi, ki bi se radi udeležili slikarske kolonije, ste lepo vabljeni, da pošljete svoje prijave najpozneje do 1. aprila 2014 na naslov:

Združenje Slovenska izseljenska matica
Cankarjeva 1/II,
p. p. 1548 1001
Ljubljana

Prijave sprejemamo tudi na elektronski naslov: sim@zdruzenje-sim.si

V prijavi se predstavite (ime, priimek, leto rojstva, naslov, telefonska številka, e-mail, podatki o dosedanjem delu, razstavah, tehniki, v kateri bi želeli ustvarjati, ipd.) in obvezno priložite vsaj dve fotografiji svojih del. Prosimo tudi, da napišete, na kakšen način ste povezani s Slovenijo, saj je pogoj udeležbe tudi, da imate slovenske korenine. Kandidati bodo o izboru obveščeni v desetih dneh po zaključku razpisa.

Številu udeležencev, ki jih bomo sprejeli v kolonijo, bo odvisno tudi od števila preteklih udeležb na tem dogodku in razpoložljivih sredstev. Iskreno vabljeni k prijavi! Tema kolonije: SVETLOBA MIRU IN UPANJA V letu 2014 bomo obeležili 100. obletnico začetka 1. svetovne vojne, ki je v kraje ob Soči še posebej močno zarezala. Prinesla je opustošenje, smrt, lakoto, bolezen, trpljenje... Številni ljudje so se morali med vojno in po njej iz teh krajev izseliti. Mnogi se niso nikoli več vrnili. V antični Grčiji so poudarjali, da v času vojne muze umetnosti obmolknejo. V spomin in opomin na zgodovinsko tragedijo naj zato posoške muze zapojejo na ves glas. Naj umetniki in umetnice na likovni koloniji Posočje 2014 z barvami naslikajo svetlobo miru in upanja. Brez svetlobe ni likovne umetnosti. Svetloba je najbolj pomemben likovni element. Svetloba pomeni tudi razsvetljenje, doumetje, veselje, upanje, rast, dobroto, resnico, pravičnost, boga… Na Mostu na Soči – v zeleni pokrajini, ob pomirjajočem šumenju Soče in Idrijce in v varnem zavetju mogočnih gora – se duša umiri in odpočije. Meditativni in pozitivni duh okolja bomo v enotedenski ustvarjalni akciji skušali prenesti na platna in papir. Zato naj vsak udeleženec na likovno kolonijo poleg barv in ustvarjalnih pripomočkov prinese tudi lepe misli, prijetne spomine, pozitivne občutke in dobro voljo. Na likovni koloniji bomo te misli in občutenja izrazili v likovnem jeziku. Vsak v svojem slogu, vsak s svojimi slikarskimi sredstvi. Dobrodošle so vse tehnike, ki dopuščajo izvedbo dela v času trajanja likovne kolonije. Ob zaključku kolonije bomo nastala dela razstavili.

Slikarska kolonija

Nazaj na prejšnjo vsebino