Na prvem sejmu otroške in mladinske poezije tudi slovenski avtorji

Objavljeno dne/Published on: 02.03.2014

V ponedeljek, 10. februarja, se je v Tinqueuxu (Reims) v severni Franciji v organizaciji Kulturnega centra (Centre culturel de Tinqueux) pod vodstvom Mateje Bizjak Petit zaključil prvi sejem otroške in mladinske poezije v Evropi. Sejem je zaradi svoje edinstvene zasnove in pestre ponudbe založnikov otroške in mladinske pesniške produkcije doživel izreden odziv, še prav poseben uspeh pa je pri občinstvu vseh starosti dosegla lutkovna miniaturka iz kovčka »Turlututu«, ki jo je po istoimenski knjižni predlogi Hervéja Tulleta za oder predelal Matija Solce. Nastala je v koprodukciji Kulturnega centra v Tinqueuxu in Ljubljanskega lutkovnega gledališča, slovensko poreklo predstave pa ni nobeno naključje. V okviru sejma je namreč Kulturni center v Tinqueuxu že tretje leto praznoval 8. februar – dan slovenske kulture.

V ta namen je društvo Touraine-Slovénie pripravilo informativno razstavo o Sloveniji ter francoskim obiskovalcem predstavilo nekaj domačih posebnosti, kot sta kranjska čebela in idrijska čipka ter obiskovalce pogostilo z domačo peko. Vrhunec dneva pa je bila kulturna proslava, ki se je je udeležila tudi veleposlanica Republike Slovenije v Franciji, njena ekscelenca Veronika Stabej. Na proslavi sta se predstavili glasbenici in umetnici »Mladega Pariza«, jazz pevka Karin Sever, nekdanja članica skupine Difaso, ter koreografinja in plesalka Živa Cvar. Poleg njiju sta na odru blestela priznana violinistka Lana Trotovšek in flavtist Boris Bizjak.

kARIN sEVER

Karin Sever

Boris Bizjak in Lana Trotovšek

Boris Bizjak in Lana Trotovšek

Prireditev je ob pestremu glasbenemu repertoarju vendarle minila v znamenju poezije. Predsednica Društva Slovencev v Parizu Ana Vičič in prevajalka Alenka Zver sta predstavili dvojezično zbirko poezij Toneta Kuntnerja Jablana / Le pommier, ki je izšla tik pred koncem lanskega leta. Prevode so poleg omenjenih prispevali Liza Japelj Carone, Nina Medved, Yves Petit in Edvard Kovač, ki je tudi avtor spremne besede, ilustracije pa je prispeval akademski slikar Rudi Španzel. Za recitacijo poezij Franceta Prešerna, Srečka Kosovela in Barbare Korun sta poskrbela član igralske zasedbe EutectiC Pascal Thétard in Ana Geršak.

Ana Geršak

Foto arhiv Centre culturel de Tinqueux

skupinska

Na sliki (z leve): Ana Vičič, predsednica Društva Slovencev v Parizu, Mateja Bizjak petit, vodja Kulturnega centra Hiša slovenske poezije, in Veronika Stabej, veleposlanica Republike Slovenije v Franciji, in prevajalka Alenka Zver

Nazaj na prejšnjo vsebino