Financiranje slovenskih organizacij onstran meja poslej bolj selektivno

Objavljeno dne/Published on: 17.03.2014

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je na svoji prvi novinarski konferenci po prevzemu funkcije in ob prvi obletnici aktualne vlade predstavil prioritete dela Urada v letu 2014.

Med drugim je napovedal spremembe v financiranju slovenskih organizacij v zamejstvu in po svetu, ki bo poslej selektivnejše in usmerjeno v rezultate. Med prednostnimi nalogami Urada je minister navajal razvijanje in ohranjanje slovenskega  jezika in kulture in znanosti. Poudaril je, da aktivno znanje slovenščine med našimi rojaki sicer upada, na drugi strani pa se povečuje zanimanje za učenje le-te, a primanjkuje sposobnih učiteljev. »Urad si bo v letošnjem letu prizadeval za oblikovanje skupnih predstavniških teles slovenske manjšine tako v Avstriji kot v Italiji,« je poudaril minister.

Med operativnimi nalogami je omenil dokončanje razpisov, v katerih bo po njegovih besedah  že veljal  spremenjen sistem financiranja, in izvedbo nagradnega natečaja na najboljše diplomske, magistrske  in doktorske naloge s področja zamejstva in izseljenstva.

Urad si bo prizadeval tudi za redno komunikacijo s Slovenci v zamejstvu in po svetu, za večje sodelovanje med gospodarstvom in znanostjo ter za povezovanje lokalnega podjetništva s slovenskimi podjetniki zunaj meja Slovenije. »Posebno pozornost bomo namenili sodobnim migracijam v razvite države,« je še poudaril minister Žmavc.

Zmavc-tiskovka

Zmavc

Blanka Markovič Kocen

Foto: Siniša Rančov

Nazaj na prejšnjo vsebino