Ko Primorska zapoje…

Objavljeno dne/Published on: 20.03.2014

Bližajo se koncerti revije Primorska poje v organizaciji tržaške Zveze slovenskih kulturnih društev, ki bodo:
•NABREŽINA, cerkev sv.Roka, nedelja, 30. 3. 2014 ob 17:00,
•BAZOVICA, športno kulturni center, 6. 4. 2014 ob 17:00,
•KRIŽ, Ljudski dom, petek, 11. 4. 2014 ob 20:30,
•DOLINA, Dolga Krona, nedelja, 13. 4. 2014 ob 17:00,
•ZAVARH, cerkev sv. Florijana, nedelja, 27. 4. 2014 ob 15:30.

Tri imena bodo zaznamovala letošnjo, že 45. izvedbo revije pevskih zborov Primorska poje: Rado Simoniti, Stane Malič in sloviti pesnik Krasa – Srečko Kosovel. Od rojstva zadnjih dveh letos mineva 110. leto, le deset let mlajši pa je bil Simoniti. Te tri osebnosti so pustile globok pečat v primorskem in nasploh slovenskem zborovskem življenju, dva zaradi svojega skladateljskega in zborovodskega doprinosa, eden pa zaradi pesmi, ki uglasbljene še danes donijo v koncertnih dvoranah po Sloveniji.

Stane Malič, tržaški glasbenik, zborovodja in skladatelj je po glasbeni izobrazbi v Ljubljani deloval v Italiji, točneje na Opčinah in v Trstu. Vrsto let je tu vodil cerkveni pevski zbor, pisal pa je skladbe za pevske zbore, solo spevce, cerkveno glasbo in skladbe za mladino.

Skladatelj in dirigent Rado Simoniti je bil ustanovitelj partizanskega pevskega zbora Srečko Kosovel; po vojni je bil dirigent v ljubljanski operi in filharmoniji. Leta 1976 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, zapustil pa je obsežen opus, ki šteje več kot 600 samospevov in zborovskih pesmi. Uglasbil je tudi nekaj Kosovelovih pesmi.

Primorska poje je po več kot štirih desetletjih postala stalen zmenek v letnem koledarju naših zborov. To srečanje zborov in pevcev (o njegovi velikosti pričajo tudi številke v okvirčku) je vsakoletni opomnik, ki širšo javnost seznani s pomenom zborovskega gibanja v naših krajih. Za organizacijo revije so poskrbeli Zveza pevskih zborov Primorske, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza slovenskih kulturnih društev, Zveza cerkvenih pevskih zborov in Zveza slovenske katoliške prosvete.

Tajništvo ZSKD

Primorska poje 2013

Utrinek z lanske prireditve, vir: vrtovin.si

Nazaj na prejšnjo vsebino