Evropski projekt »EOD-e-knjige po naročilu« Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani

Objavljeno dne/Published on: 28.03.2014

Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani dela na Evropskem projektu EOD – e-knjige po naročilu. Projekt (2009-2014), v katerem sodeluje približno 40 nacionalnih, univerzitetnih in raziskovalnih knjižnic iz 12 evropskih držav, sofinancira Evropska komisija in se z letošnjim aprilom končuje, storitev sama pa se bo izvajala naprej.

Storitev EOD omogoča uporabnikom, da iz knjižnic, ki sodelujejo v mreži projekta, le z nekaj kliki miške od doma naročijo digitalizacijo (pdf) starejšega knjižnega gradiva, ki so mu potekle avtorske pravice, po želji pa tudi mehko vezan ponatis omenjenega gradiva, ki ga po pošti prejmejo na dom. Narodna in univerzitetna knjižnica je eden od ustanovnih partnerjev projekta in ponuja v digitalizacijo več kot 120.000 enot gradiva, ki je izšlo med leti 1500 in 1945.

Sporočilo vam posredujemo z namenom, da boste lahko prišli do ogromne količine gradiva, povezanega s Slovenijo in hranjenega v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani ali po želji dostopali do gradiva iz drugih knjižnic v mreži.

Hkrati pa vas želimo opozoriti na portal Digitalne knjižnice Slovenije, največjo zbirko digitalnega gradiva Slovenike, kjer so s časovnim zamikom šestih mesecev od naročila objavljene tudi EOD e-knjige.

Nekaj povezav:

http://eod.dlib.si/ (EOD na NUK-ovi spletni strani)

http://search.books2ebooks.eu/ (skupni iskalnih večine knjižnic v mreži EOD in dostop do že digitaliziranega gradiva v projektu)

books2ebooks.eu (spletna stran projekta)

facebook.com/eod.si (slovenska EOD facebook stran)

facebook.com/eod.ebooks (angleška EOD facebook stran)

Nazaj na prejšnjo vsebino