Enak kip v pobratenih občinah

Objavljeno dne/Published on: 28.04.2014

Občina Kočevje in občina Dolina pri Trstu sta pobrateni od 1971. V Kočevju so 1963. na trg v središču mesta postavili vodnjak s skulpturo akademskega kiparja Stanislava Jarma Deklica s piščalko. Ker so jo gostje iz pobratene občine močno občudovali, je bila zanje pred dvema desetletjema izdelana kopija in postavljena pred gledališče v Boljuncu.

Toda spomin na to se je kmalu izgubil. Še 2013. ne prebivalci Kočevja ne prebivalci Boljunca niso več pomnili, da v obeh občinah prebivata skulpturi – sestri. Povezava med njimi je oživela zaradi projekta pisateljice in vizualne umetnice Lele B. Njatin, v katerem obravnava Jarmovo skulpturo, in zaradi volje po oživljanju lokalne kulturne dediščine, s katero je ravnateljica COŠ F. Venturini iz Doline Fiorella Benčič sprožila etnografsko raziskovanje v zvezi s tamkajšnjo Deklico. V okviru tega so učenci OŠ v Boljuncu in Borštu pisali in risali zgodbe, ki jih je utegnila doživeti Deklica na svojem potovanju.

Projekt je vzbudil pozornost županstva Občine Kočevje. Podžupanja Lilijana Štefanič je otroke 16. aprila 2014 povabila na izlet v Kočevje, kjer so se srečali z vrstniki z OŠ Zbora odposlancev. Slednji so leto prej ustvarjali besedila in žive kipe po navdihu večih Jarmovih skulptur, ki zaznamujejo vizualno krajino Kočevske. Med njimi je bil tudi Jarmov vnuk Marij. S Kočevjem so se mladi obiskovalci seznanili tudi širše: v Pokrajinskem muzeju Kočevje s splošno kulturno dediščino in na gozdni poti ob Jelenovem studencu z naravno. Nekaj o divjih živalih Kočevske jim je povedal tudi župan Vladimir Prebilič.

Upajmo, da bo skupaj z mladimi, ki so se srečali med izletom, rasel tudi obseg sodelovanja med obema občinama ter živel spomin na skulpturi dvojčici, ki živita vsaksebi.

Besedilo Rosvita Jež, fotografije Vesna Jerbič Perko in Živa Ogorelec  

kip1

kip2

kip3

Nazaj na prejšnjo vsebino