19. posvet Slovencev v Nemčiji v Stuttgartu uspel

Objavljeno dne/Published on: 13.05.2014

Predstavniki slovenskih društev in katoliških misij, učitelji in socialni delavci ter člani folklornih skupin v Nemčiji so se tudi letos zbrali na tradicionalnem posvetu, ki je tokrat potekal med 9. In 11. majem v Stuttgartu. Organizator, Slovensko kulturno-umetniško društvo Triglav, je ob pokroviteljstvu Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravil pester in zanimiv program predavanj in delavnic.

»Bolj ko se poznamo, bolje se razumemo, sodelujemo in boljši so rezultati,« je v pozdravnem nagovoru ob uradni otvoritvi 19. Posveta med drugim poudarila Marta Kos Marko, Veleposlanica RS v Berlinu. Da je posvet nujen, če želimo ohraniti sedanjo raven sodelovanja, pa je dejal Jožef Keček, generalni konzul v Münchnu. Primož Ilešič, sekretar Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, je udeležence posveta pozdravil tudi v imenu ministra Gorazda Žmavca.

marta

Aktualne teme na konzularnem področju sta v nadaljevanju predstavila Matjaž Marko, konzul v Berlinu, in Andreja Horvat, vicekonzulka v Münchnu, ki se z omenjenih položajev poslavljata.

Dopoldanski del posveta so v soboto zaokrožili učitelji slovenščine v Nemčiji, dr. Irma Kern, Vinko Kralj in ddr. Mira Delavec.

Sobotni večer je bil po tradiciji namenjen kulturi, to je programu, ki so ga pripravili udeleženci delavnic: folkloristi, recitatorji, dramska sekcija in pevci.

folklora

V nedeljo dopoldan smo prisluhnili še Dejanu Valentinčiču, novinarju in asistentu za področje ustavnega prava in človekovih pravic, in prizadevni organizatorki, predsednici Koordinacije za južno Nemčijo in članici Sveta Vlade RS za odnose s Slovenci po svetu Gabrijeli Žagar  in se razšli z obljubo, da se prihodnje leto v Frankfurtu spet vidimo.

Obsežno reportažo s Posveta boste lahko prebrali v junijski Rodni grudi, ki izide 6. 6. 2014.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Nazaj na prejšnjo vsebino