Društva naj bodo generator povezovanja

Objavljeno dne/Published on: 05.06.2014

Predstavniki slovenskih društev in katoliških misij, učitelji in socialni delavci ter člani folklornih skupin v Nemčiji so se tudi letos zbrali na tradicionalnem posvetu, ki je tokrat potekal med 9. In 11. majem v Stuttgartu. Organizator, Slovensko kulturno-umetniško društvo Triglav, je ob pokroviteljstvu Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravil pester in zanimiv program, ki je bil letos nekoliko manj zgoščen, a zato nič manj izčrpen, česar smo bili udeleženci veseli, saj je ostalo nekaj več časa za druženje. To pa je vselej med pomembnimi cilji posveta.

Dejavnosti so se začele že v petek zvečer, ko smo udeleženci prihajali v mladinski dom v Althütteju pri Stuttgartu. Začele so se namreč delavnice – retorika, folklora, igra in petje – vzporedno pa je potekala tudi okrogla miza o vlogi in pomenu posveta za Slovence v Nemčiji, ki jo je vodila dr. Marijanca  Ajša Vižintin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Kljub razmeroma pozni uri se je razvila živahna razprava, ki je opozorila predvsem na pereč problem mladih v slovenskih društvih v Nemčiji. Uspešno ga rešujejo v Stuttgartu, kar gre pripisati predvsem novemu, mlademu vodstvu, društvo pa se, kot smo slišali, pomlajuje tudi v Ulmu, medtem ko so najbolj problematična majhna mesta. Razpravljavci so opozorili na dejstvo, da se starejši člani neradi umikajo mlajšim, ki bi društva posodobili.

»Bolj ko se poznamo, bolje se razumemo, sodelujemo in boljši so rezultati,« je v pozdravnem nagovoru ob uradni otvoritvi 19. Posveta med drugim poudarila Marta Kos Marko, Veleposlanica RS v Berlinu, ki se je tega dogodka udeležila prvič. Izrazila je prepričanje, da se bo privatizacija v Sloveniji kljub vladni krizi nadaljevala in opomnila, da se gospodarska situacija vendarle izboljšuje, povečala sta se tudi izvoz in uvoz v Nemčijo, zlasti na Bavarsko in Baden Württemberg, kjer živi največ Slovencev. »V življenju ne moremo dosti vplivati na dogajanje v naši okolici, velik vpliv pa imamo na to, kako se odzivamo,« je poudarila Marta Kos Marko.

Veleposlanica Marta Kos Marko

Da  je posvet nujen, če želimo ohraniti sedanjo raven sodelovanja, pa je dejal  Jožef Keček, generalni konzul v Münchnu, ki je dogodek označil za enega najpomembnejših letošnjih projektov.

Jožef Keček, generalni konzul v Muenchnu

Primož Ilešič, sekretar Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, je udeležence posveta pozdravil tudi v imenu ministra Gorazda Žmavca. »Posvet daje življenju Slovencev v Nemčiji posebno, dodatno kvaliteto,« je med drugim poudaril Ilešič.

Primož Ilešič, sekretar na USZS

Aktualne teme na konzularnem področju sta v nadaljevanju predstavila Matjaž Marko, konzul v Berlinu, in Andreja Horvat, vicekonzulka v Münchnu, znani in priljubljeni tandem, ki se  z omenjenih položajev poslavljata. Med drugim sta opozorila na konzularne dneve in sporočila, da je naposled na voljo mobilna naprava za odvzem prstnih odtisov, ki omogoča izdajo potnih listov tudi na terenu. Marko je vnovič opozoril, naj ljudje med poletnimi počitnicami v Sloveniji urejajo svoje dokumente, saj je postopek na upravnih enotah v Sloveniji dosti krajši kot v Nemčiji, prav tako pa naj na Geodetski upravi RS in Zemljiški knjigi preverjajo pravilnost podatkov o nepremičninah v Sloveniji.

Dopoldanski del posveta so v soboto zaokrožili učitelji slovenščine v Nemčiji. Dr. Irma Kern predava slovenščino na Univerzi  Tübingen, ki sodi med najstarejše in najbolj elitne evropske univerze, 27 tisoč njenih študentov pa mestu Tübingen daje izrazito univerzitetni značaj. Poleg tega to mesto diha s Primožem Trubarjem, utemeljiteljem pisane slovenske besede, saj sta bili v tukajšnji tiskarni natisnjeni prvi slovenski knjigi, Abecednik in katekizem. Kernova je predstavila študij slovenistike na tübingenški univerzi, njeno sodelovanje z ljubljansko in obštudijske dejavnosti študentov slovenistike v Tübingenu.

Med šestimi učitelji, ki na prostranem območju od Ravensburga do Berlina poučujejo 300 do 350 otrok in odraslih, je tudi Vinko Kralj, ki že več kot desetletje poučuje slovenščino v Nemčiji in opozarja na nujnost subtilnega pristopa pri tem delu.

Slovenski učitelji v Nemčiji

Dr. Marijanca Ajša Vižintin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, ki se ukvarja tako s Slovenci v svetu kot s priseljenci v Slovenijo, je predstavila projekt izmenjave , ko so učenci Velimirja Brunskega preživeli teden dni v slovenski šoli in pri slovenskih družinah. Od nekaterih udeležencev predavanja smo o izjemnih vtisih otrok lahko slišali iz prve roke.

Dr. Marijanca Ajša Vižintin

Prav vseh pa se nas je  globoko dotaknilo predavanje ddr. Mire Delavec, literarne zgodovinarke in učiteljice slovenskega pouka, ki se v svojem prostem času ukvarja s humanitarno dejavnostjo. Na znanstvenem področju pa Delavčeva raziskuje prvo slovensko pesnico Josipino Turnograjsko.

Mira Delavec je ob tej priložnosti predstavila tudi svojo knjigo Hči puščave, v kateri opisuje svoje humanitarno delo v Siriji, Libiji – med vojno, Nigru in drugih revnih območjih, kamor je praktično na lastnih ramenih tovorila osnovna živila in najnujnejša zdravila. Največ je delala med tuaregi, nomadi, ki so razpeti med pet držav, in med njimi spoznala tudi svojega moža. »V življenju moramo včasih pustiti, da nas vodi srce, ne le razum,« je dejala Mira, katere pripoved o lačnih otrocih je izvabila solze ne le na njene, ampak na oči vseh prisotnih.

ddr. Mira Delavec

Prvič je bila na program posveta uvrščena tudi gospodarska tema. O tem, kam gre razvoj in kako lahko nadgradimo sodelovanje med društvi je namreč spregovoril generalni konzul Jožef Keček, ki je to funkcijo prevzel oktobra lani. Poudaril je, da je deželna politika gospodarskemu sodelovanju s Slovenijo izjemno naklonjena, obenem pa kritično opomnil, da od leta 2004 v Baden Württembergu ni bilo nobenega slovenskega politika.

Sobotni večer je bil po tradiciji namenjen kulturi, to je programu, ki so ga pripravili udeleženci delavnic.

Tako so folkloristi, ki so vadili pod vodstvom Vasje Samca, zaplesali koroške plese iz Mežiške kotline  in tako počastili obisk veleposlanice Kos-Markove, pozneje pa še plese iz Porabja in Goričke. V programu seveda ni manjkalo šal o Slovencih in političnem dogajanju pri nas, dramska sekcija pa je tudi tokrat pod budnim očesom pisatelja in dramatika Toneta Partljiča uprizorila klasiko, in sicer Shakespearovega Romea in Julijo, a na nekoliko posodobljen način, pevce pa je tokrat prvič poučevala Barbara Gabrielle, pesnica in glasbenica, ki nas je s svojimi gojenci popeljala v svet ljudske glasbe.

Uradnemu delu je seveda tudi letos sledilo družabno srečanje ob glasbi do zgodnjih jutranjih ur.

proslava

Dejan Valentinčič, novinar in asistent za področje ustavnega prava in človekovih pravic, je nedeljsko dopoldne popestril s predavanjem na temo Slovenija in rojaki zunaj matične domovine. Valentinčič je med drugim predstavil tudi knjigo Evropska Slovenija, ki si jo je kot zbornik prispevkov pred dvema letoma zamislilo 20 avtorjev, starih od 30 do 40 let. Po Valentinčičevem mnenju bi bila v šolskih programih nujna domovinska vzgoja, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu pa bi moral biti, tako Valentinčič, podpredsednik vlade.

Posvet je sklenila prizadevna organizatorka, predsednica Koordinacije za južno Nemčijo in članica Sveta Vlade RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Gabrijela Žagar, ki ji gre poleg predsednika SKUD Triglav Andreja Vudlerja  vsa zahvala in čestitke za uspešno organizacijo 19. posveta.  Gostitelj prihodnjega, jubilejnega dvajsetega Posveta, bo Frankfurt.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Nazaj na prejšnjo vsebino