Ana Blatnik 1. julija prevzema predsedstvo zveznega sveta

Objavljeno dne/Published on: 30.06.2014

Ana Blatnik, koroška Slovenka, ki izhaja iz Miklavževe rodbine v Bilčovsu, za pol leta kot prva iz vrst slovenskih političnih predstavnikov prevzema četrto najvišjo politično funkcijo v Avstriji.

Zvezni svet šteje 61 članov in zastopa interese zveznih dežel, med katerimi vsaka imenuje člane zveznega sveta po deželno-zborskih volitvah. Glavna naloga zveznega sveta je, da skupaj z državnim zborom sprejema zakone, tako da jih potrdi.

ana

Ana Blatnik izhaja iz družine, ki je bila v času nacizma pregnana, zato se bo med drugim posvetila potujoči razstavi na to temo in razpravi z mladino. »Poleg vprašanja sprave je žensko vprašanje nadaljnje težišče, ki se mu hočem posvetiti kot predsednica zveznega sveta. Še posebej gre za vprašanje dualne izobrazbe. Politika mora sprejeti ukrepe, ki bi ženskam omogočali večje možnosti za kariero in ne samo za tradicionalne ženske poklice,« je povedala za tednik Novice.

Po mnenju nove predsednice mora zvezni svet dobiti večjo veljavnost. »Treba ga je poživiti z vsebinami in na novo definirati kompetence.« Blatnikova si želi tudi novega poslovnika, a se zaveda, da je v pol leta težko uresničiti vse cilje. Bo pa, kot pravi, v zveznem svetu govorila slovensko.

Novice, B. M. K.

Foto: splet

Nazaj na prejšnjo vsebino